Öltözz kékbe!

2023.03.23. 19:02

Víz világnapja Ászáron és Tardoson; díjazták a bakonysárkányiakat

Harminc éve ünnepeljük a víz világnapját. Minden év március 22-én megtartják ezt az eseményt, hogy felhívják az emberek figyelmét a tiszta víz fontosságára, valamint az édesvízkészleteink veszélyeztetettségére.

Szalai Nikolett

Ászáron is a vizet ünnepelték

Forrás: Ászári Jászai Mari Általános Iskola

Az Ászári Jászai Mari Általános Iskola pedagógusai is hangsúlyozzák a vízfogyasztás fontosságát, ezért a tanulók a héten “mindenmentes” tiszta vizet töltenek otthon kulacsaiba és azt isszák napközben.
Mindannyian “EGY CSEPP VAGYUNK A TENGERBEN” – ezt fogalmazták meg az iskola diákjai, pedagógusai, dolgozói.

Az esemény apropójából a 2. a és 2. b osztályos tanulók csodálatos vízivilág plakátot készítettek, a rajzszakkörösök az ivóvíz fontosságát hangsúlyozták, valamint a természettudományi munkaközösség a francia festőművész, Henri Matisse művei által varázsolták elő a káprázatos csodát.

Az ászári diákok és pedagógusok egy csepp alakzatot alkotva hívták fel a figyelmet a víz fontosságára. A tardosi iskolások is kékbe öltöztek szerdán, ők az egyik legfontosabb természeti kincsünk betűit formázták meg, továbbá egy totón is tesztelhették tudásukat.

A víz világnapja alkalmából rajzpályázatot hirdetett az Északdunántúli Vízmű Zrt. A rajzverseny témája a “Változtass most! Légy te a változás és változtasd meg a világot!” volt. A felhívásra csaknem 250 pályamű érkezett. A Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola két tanulóját is díjazták. Kiss Brigitta 2. helyezést ért el, míg Fekete Melánia különdíjas lett. A diákok felkészítő tanárai Iván Árpád Krisztiánné és Buda-Rácz Éva voltak. A díjakat a vízmű irányító központjában, Tatabányán vehették át.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság “Víz Világnapja 2023” elnevezésű pályázatán is kitűnően szerepeltek a bakonysárkányiak. A gyermekektől rajzokat, fotókat, vagy verseket várt a zsűri. A rajzpályázaton harmadik helyezést ért el Nyári Amanda „Vízgyűjtés” című műve. A versíró pályázaton Schmerl Kíra “Az éltető víz” nevezetű alkotásával az első helyet érdemelte ki, ahogyan a fotópályázaton Bozori Levente “Több vizet!” című műve. Utóbbi kategóriában Csupor Balázs „Óvjuk meg a környezetünket!” a második, míg Letenyei Kata “Vigyázzunk vizeinkre!” a harmadik helyezést érték el. A versenyzőket Buda-Rácz Éva, Malcsik Józsefné, Iván Árpád Krisztiánné és Prokop Alexandra pedagógusok mentorálták.

A díjakat Győrben vehették át a tanulók, dr. Juhász Árpád geológus témához kapcsolódó előadása után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában