Fertőzés

2023.03.09. 14:27

Vármegyénkben is felütötte a fejét a madárinfluenza

Komárom-Esztergomban fogságban tartott madaraknál igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

Sz. N.

A vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Komárom-Esztergom vármegyében, közölte a Nébih az MTI-vel. A hatóság kiemelte, hogy területi és egyéb korlátozások elrendelésére nincs szükség, azonban a szakemberek intézkednek az érintett állatok leöléséről.

Békéscsabán azonban egy 7400 tömőludat tartó telepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a betegség gyanújára. Ezért az állategészségügyi szakemberek megkezdték az érintett állomány felszámolását. Ezenfelül a gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

Nem ez az első eset, hogy hasonló történik. 2022 novemberében is felbukkant a madárinfluenza Bács-Kiskunban, emiatt Komárom-Esztergomban is lépni kellett, akkor kötelező zárttartást rendeltek el a baromfitelepeken. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában