Kiállítás

2023.03.22. 16:31

Eddig majd' 80 ezren láttak egy tatai szobabelsőről készült képet Budapesten

Vaszary János - Az ismeretlen ismerős című kiállítás április 2-ig tart nyitva a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), amelyen egy tatai enteriőrről készült kép is látható.

Kemma.hu/MTI

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

Mint megírtuk, meghosszabbították az egykor Tatán is alkotó Vaszary János képeiből nyílt kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában. A bemutatott Vaszary-képek közül 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára - emlékeztet a Nemzeti Galéria által az MTI-hez nemrég eljuttatott közlemény. Mint hozzátették: a kiállítást március 20-ig csaknem 80 ezren látták. 

Vaszary János a 20. század első felének egyik legnépszerűbb magyar festője, akitől mintegy 70 munkát vonultat fel a kiállítás. Mint az MNG hangsúlyozza, a festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú, tengerparti jelenetekig, de megtalálható közte tatai belső enteriőrt ábrázoló mű is.

A kiállításon az újonnan előkerült alkotások mellett az MNG gyűjteményében található más Vaszary-remekművekkel, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött kevésbé ismert, sokáig lappangónak hitt fő művekkel is találkozhat a közönség.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás az utolsó két hétvégén, szombaton és vasárnap (március 25., 26. és április 1., 2.), meghosszabbított nyitvatartással 19 óráig látogatható. Március 22-én, az MNG Múzeum+ programján a kiállítás 22 óráig várja a látogatókat. Ezen az estén a múzeum számos programot - előadást, tárlatvezetéseket, workshopot, élő jazz-zenét és borkóstolót - ajánl a közönségnek.

Március 30-án 18 órától egy különleges és egyúttal utolsó tárlatvezetést ajánl a múzeum a tárlatban: a résztvevők a Vaszary-életművet átfogóan ismerhetik meg az időszaki kiállítás, valamint a 20. századi gyűjtemény műtárgyain keresztül - áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában