Felvidékről is érkeztek megfejtések

2023.03.02. 13:13

A Fellner-emlékév játék nyerteseit köszöntötték Tatán

Véget ért a Fellner-emlékezet játék, a résztvevőket a Városháza dísztermében köszöntötték, ahol a főnyereményeket is átadták.

G.D.V.

A Fellner emlékév szervezői és díjazottjai Tatán

Forrás: tata.hu

Végett ért a Fellner Jakab Emlékév és ezzel együtt az építőmesterről szóló játék is, amit Tata város önkormányzata hirdetett meg. 2022 júliusától az év végéig havonta kétszer, összesen tizenkét alkalommal egy-egy feladvány jelent meg a helyi újságban és az interneten. A helyes választ beküldők között minden forduló után különböző tárgy illetve könyvjutalmat sorsoltak ki. Az első hat forduló nyertesei tavaly ősszel már meg is kapták a nyereményüket. De legtöbbjük ezután is tovább folytatta az érdekes játékot.

A kérdések összeállításában a tatai Kuny Domokos Múzeum szakemberei segédkeztek. A feladványokra egy kis kutatás után könnyen meg lehetett találni a helyes választ, így a kisiskolásoktól kezdve az idősekig bárki kapcsolódhatott a játékhoz. Lelkességből pedig nem volt hiány. A fél év alatt beérkezett 130 megfejtésből 111 volt helyes, kettő játékos mind a tizenkét fordulón jó választ küldött be. Ezzel a főnyereményt is ők vihették haza: Boros Loretta és Gergó-Elekes Andrea, akik könyvajándékot és egy-egy okosórát nyertek. 

Színes programok
Fellner Jakab a tatai uradalom egykori építőmestere, a magyarországi barokk építészet egyik legjelentősebb alakja volt, aki 1743-ban került a településre és munkássága nyomán megalkotta a város arculatának máig ható alapjait. A tiszteletére szervezett emlékévre számos programmal készültek a szervezők: előadásokkal, vetélkedőkkel, koncertekkel, kiállítással és szakmai konferenciával. De készült emlékbélyeg, memóriakártya, emlékérem, képregény és dokumentumfilm is. Illetve a kutatásoknak köszönhetően még az építőmester régi otthonát is sikerült beazonosítani. 

Csak egyetlen válasszal maradtak le mögöttük Szűcs Imre és Tanczerné Jakus Emőke, akik a 12 forduló alatt 11 alkalommal adtak jó választ. A dobogó harmadik fokára állhatott Kapusy Péter, aki 11 játékon vett részt és 10 feladványra válaszolt helyesen. Természetesen a Fellner-emlékezet játék záróeseményéről természetesen senki sem távozott üres kézzel, minden résztvevő kapott valamilyen apró ajándékot.

Az ünnepélyes díjátadón Rigó Balázs Tata alpolgármestere, egyben a játék ötletgazdája köszöntötte a játékosokat. Kiemelte, hogy az egyes feladványok megalkotása az önkormányzat nemzetközi referensének, Osgyáni Zsuzsannának a nevéhez fűződik, akinek a Kuny Domokos Múzeum muzeológusa, Stegmayer Máté segített szakértelmével. 

– A célunk az volt, hogy játékos formában is felhívjuk a figyelmet az emlékévre, felkeltsük az érdeklődést az építőmester élete iránt. A kérdések összeállításánál figyeltem arra, hogy egybevágjon az emlékév közösségi oldalán szereplő témákkal. Azokból mindig meg lehetet oldani a kérdéseket. Elsősorban a tataiakat szerettük volna bevonni a játékba, de nagy örömünkre több nem helyi lakostól is érkezett megfejtés. Sőt még egy Észak Komáromi úr is csatlakozott az utolsó három fordulóhoz – árulta el Osgyáni Zsuzsanna.

 

Címkék#emlékév

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában