Turisztika

2023.02.18. 09:22

Van nálunk látnivaló: németek, szlovákok és csehek is felkeresik Komárom-Esztergomot

Az ország kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022. I–III. negyedévben 20 millió 733 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. A vendégéjszakában mért vendégforgalom 58 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című összegző kiadványából. Vármegyénkben is jelentős emelkedés volt tapasztalható.

Várvizi Tamás

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A turizmus legélénkebb időszakában, tavaly július–szeptemberben a szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma (9 millió 915 ezer) 6,7 százalékkal meghaladta a 2021. III. negyedévit. Területileg ugyanakkor eltérő folyamatok jellemezték az országot: az elsősorban a külföldi vendégekre támaszkodó fővárosban kiemelkedően, 61 százalékkal nőtt a forgalom, míg a vármegyék közül tizenháromban csökkenés következett be. 

A vendégéjszakák többségét (hattizedét) a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, ezek száma Győr-Moson-Sopron kivételével mindegyik vármegyében csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma Tolna vármegye kivételével mindenhol emelkedett. Július–szeptemberben a külföldi vendégek közül a Németországból érkezők töltötték el a legtöbb éjszakát, őket a Csehországból és a Lengyelországból érkezők követték, ugyanúgy, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. 

Ami Komárom-Esztergom vármegyét illeti, szűkebb hazánk kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022. I–III. negyedévben 415 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. A vendégéjszakában mért vendégforgalom 32 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét, amelynek értéke meglehetősen alacsony volt a Covid–19-járvány miatt bevezetett intézkedések következtében.

Látnivalók vármegyénkben, Majktól a bazilikáig

Noha Komárom-Esztergom – érthetően – nem veheti fel a versenyt több más, turisztikai szempontból igen jelentős vármegyével (Somogy, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Heves), látnivalóban természetesen itt sincs hiány, akár épített, akár természeti csodákról beszélünk. Népszerűnek számít a Majki Kamalduli Remeteség, az esztergomi bazilika, a tatai Öreg-tó (illetve a városban a nemrég felújított Esterházy-kastély), vagy éppen a Rám-szakadék.
Érdemes felkeresni a tatabányai Szelim-barlangot, az agostyáni arborétumot, vagy a kocsi Kocsimúzeumot is. Ha Esztergomba látogatunk, a bazilika mellett érdemes időt szakítani a város egyéb nevezetességeinek megtekintésére is, mint például a vár vagy a Vaskapu. Kirándulóknak is ajánlott a térség, a Pilis, a Vértes, a Gerecse, valamint a Bakonyalja tájai sokakat ösztönözhetnek aktív kikapcsolódásra. 

A főszezonban, július–szeptemberben a szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma (197 ezer) 0,6 százalékkal haladta meg a 2021. III. negyedévit, e téren tehát lényegében stagnálás volt tapasztalható. A minimális növekedés a júliusi és a szeptemberi bővülésnek köszönhető, augusztusban ugyanis elmaradt a forgalom nagysága az egy évvel korábbitól. 

A vendégéjszakák többségét (csaknem nyolctizedét) a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, ezek száma 4,5 százalékkal csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma ezzel szemben 22 százalékkal emelkedett. Július–szeptemberben a külföldi vendégek közül a Németországból érkezők töltötték el a legtöbb éjszakát vármegyénkben, őket a Szlovákiából és a Csehországból érkezők követték. Egy évvel korábban egyébként Németország, Hollandia, Ausztria volt a legfőbb küldő országok sorrendje.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában