Téltemetés

2023.02.22. 18:04

Kiszebábot égettek, jelmezt öltöttek, együtt táncoltak a szőnyi óvodások (Fotók, videó)

– Szita, szita péntek, vége van a télnek! – kántáltak az óvodások az ismert rigmust a komáromi Kemence Egyesület udvarán.

K. D.

A gyermekek szeretnek álarcot ölteni, illetve táncolni, ez a program is nagy élmény a számukra

A Szőnyi Színes Óvoda apróságai és a Máltai Szeretetszolgálat Fogyatékosok Nappali Intézményének ellátottjai igencsak messzire űzték telet szerdán délelőtt Szőnyben. A már évek óta hagyományos program kezdetén Buda Tiborné, az egyesület munkatársa a télűzés hagyományáról beszélt a résztvevőknek. Azt is elmondta, a kicsik a tűzbe vethetik álarcaikat, illetve az általuk készített bábokat. Ezt követően meggyújtották a kiszebábokat, az ovisok pedig táncoltak, illetve azt ismételgették: jöjjön a tavasz, vesszen a tél.

A Szőnyi Színes Óvoda pedagógusa, Takács Ilona arról beszélt, csoportjával busóknak öltöztek be, igazából ugyanis a busójárás az igazi téltemetés. Hozzátette, a gyermekek szeretnek álarcot ölteni, illetve táncolni, ez a program is nagy élmény a számukra. Arról is beszélt, a kiszebáb égetést eredetileg virágvasárnap tartják. A hagyomány célja, hogy a betegséget, rossz dolgokat kiűzzék a házból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában