Ármustra

2023.02.08. 07:00

Bevásárlóturizmus: összehasonlítottuk a szlovák és a magyar árakat Észak-Komáromban

Megindult a bevásárlóturizmus Komáromból Észak-Komáromba. Az országhatár túloldalán ugyanis akadnak olyan termékek, amiket akár olcsóbban is be tudunk szerezni, mint itthon. Aki azonban hatalmas spórolási lehetőséget keres, az csalódni fog.

Körtvélyfáy Dina

Mostanában egyre többen keresik fel az észak-komáromi bevásárlóközpontokat a Duna innenső oldaláról is

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. L.

Komárom és Észak-Komárom. A két várost autóval alig pár perc választja el. Amikor a hazai üzletekben olcsóbb valami, akkor gyakorta megjelennek a szlovák rendszámos kocsik a parkolókban. Most azonban fordulni látszik a tendencia, a magyarok járnak át gyakrabban feltérképezni a szlovák áruházak kínálatát. 

Az egyik nagyobb üzlet árait hasonlítottuk össze egy hazai hipermarketével. Itthon a fél kilogrammos kenyerek ára 500 forinttól indul, de a szeletelt kenyerekért majdnem ezer forintot kell fizetni. Szlovákiában közben egy kilogrammos kenyeret is találhatunk már 1,55 euróért, azaz 600 forint körül. A zsemle a túloldalon forintra átszámolva 55 forint körül van, itthon azonban 65–70 forintba került. 

Egyre több a magyar rendszámú autó
A szlovákiai bevásárlóközpontban azt tapasztaltuk, rengetegen járnak át Magyarországról bevásárolni. Sokan jegyze­teltek, melyik terméket hol lehet kedvezőbb áron megvásárolni. Az egyik vásárlótól azt is megtudtuk, a parkolókban eddig leginkább szlovák rendszámos autókat látott, mostanában azonban egyre több a magyar rendszám. Mások arról beszéltek, a gluténmentes termékeket Szlovákiában sokkal jobb áron be tudják szerezni, akár több száz forinttal olcsóbb egy-egy fogyasztási cikk, így aztán megéri nekik átkocsikázni a hidak valamelyikén. Apropó autó: tankolni egyelőre úgy tűnik, nem éri meg a túloldalon. Míg a 95-ös benzin 612 forint/liter hazánkban, Szlovákiában ez az összeg jelenleg kicsivel több, de van, ahol meghaladja a 700 forintot is. 

Narancsot akkori árfolyamon egy kicsit olcsóbban vehettünk volna, mint itthon, de a mostani, 394–395 forintos árfolyammal számítva szinte pontosan ugyanennyibe kerül a narancs itthon is, 349 forintba. A mandarin kilogrammja 899 forint a hazai üzletben, Szlovákiában azonban már 700 forint környékén is találhatunk ugyanebben a mennyiségben. Meg drágábban is, hiszen majd három euróért is vásárolhatunk mandarint, ami jelenleg majdnem 1200 forint. 

Olajat itthon 549 forinttól láttunk a boltban. Vagyis láthattunk volna, de mikor ott voltunk, a legolcsóbból egy darab sem volt a polcokon. Lehetett választani azonban 713 és 1330 forintért is. A határon túl olajból 900 és 1200 forint közötti termékekből lehet választani. 
Hazánkban sokan hüledeznek a tej árán, ezen viszonylag sokat lehet spórolni odaát, ugyanis már 370 forinttól elérhető a termék, míg itthon 500 forint alatt nem igazán találunk. A legolcsóbb cukor idehaza 239 forintba került, míg ez Szlovákiában majdnem a duplája, jelenlegi árfolyamon majdnem 550 forint. Más kérdés, hogy míg az egyik oldalon a cukros polcok szinte mindig üresek, odaát úgy tűnt, nem kell áruhiánytól tartani. 
Aki hatalmas spórolásban reménykedik, az vélhetően csalódni fog a külföldi árakban. Az viszont elmondható, rosszabbul nem fogunk kijönni, ha odaát, kártyával vásárolunk. Ha pedig felkészülünk belőle, mi hol olcsóbb, akkor egészen szép összeget megtakaríthatunk egy kis odafigyeléssel. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában