Hősi halottak

2023.01.15. 09:09

Újra régi fényében tündököl a Vértesben harcoló hősök emlékműve

A vértesi harcokban a második világháború honvédő küzdelmeinek idején hősi halált halt honvédek tiszteletére tíz éve avattak fel emlékművet Vérteskozma közelében. Ebből az alkalomból a Vérteserdő Zrt. megbízta a Vértes Kozma Alapítványt az emlékmű felújításával.

Kemma.hu

Az avatás óta minden évben elhelyezik a megemlékezés koszorúit és virágait a keresztnél: egy korábbi képen Vargha Tamás államtitkár, honvédelmi miniszter-helyettes tiszteleg az utókor nevében

Forrás: FMH

Fotó: Tihanyi Tamás

A Feol.hu tájékoztatása szerint a település honlapján számoltak be róla: az elmúlt esztendőkben a kőalap bealgásodott és bemohásodott, a talpazat elkezdett rozsdásodni, a kereszt pedig szürkés árnyalatú lett. Az enyhe időjárást kihasználva a keresztet lecsiszolták, fa-felújítóval bekenték, algamentesítették, végül két rétegben UV-védelemmel ellátott kemény olajjal fedték be. 

Az emlékmű fém talpazatát rozsdamentesítették, majd előbb alapozóval, később fekete fémfesték kalapácslakkal festették le. A kő talapzat felújítását egy homlokzattisztításra, graffiti- és algaeltávolításra specializálódott cég mechanikus beavatkozás nélkül végezte el környezetbarát vegyszerrel és nagynyomású forró vízzel,  amely feloldotta az algákat. A művelet végén a kőfelület algamentesítő bevonatot kapott.

Néhány nap múlva lesz éppen 10 éve, hogy felavatták a vértesi huszár emlékművet
Néhány nap múlva lesz éppen 10 éve, hogy felavatták a vértesi huszár emlékművet  
Fotós: Tihanyi Tamás  / Forrás: FMH

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Szebenyi István, a „Sírjaink hol domborulnak” című kötetében kutatta a Vértesben elesett katonák sírjait, melyben emellett Majkpuszta második világháborús eseményeit is feltárta. A térségben végzett munkásságának elismeréseként később átvehette  a Rákóczi Szövetség legrangosabb díját Oroszlányban. A könyvet Ruszin-Szendi Romolusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka méltatta és Ádám Barnabás, ezredes, a Honvéd Huszár Díszegység parancsnoka mutatta be a hallgatóságnak.

A hadszíntérkutató a huszárok hősiességéről szólva felidézte: a körülményekhez és helyzetükhöz képest igen derekasan harcoltak és nem adták meg magukat, minden négyzetméterért meg kellett, hogy szenvedjenek az oroszok. 

„Nem olyan idő volt, mint most, egy-másfél méteres hó, mínusz harminc fok kínozta a katonákat. Ma is látszódnak azok a lövészárkok, ahová beásták magukat, aztán két és fél hónapig lényegében ott éltek azokban a gödrökben. El lehet képzelni, milyen állapotok uralkodtak. Januártól március 16-ig sok olyan hőstett megtörtént a Vértesben, amit feljegyeztek, és ezt a tudásunkat későbbi kutatásaink nyomán sikerült bővíteni.”   
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában