Hagyomány

2023.01.30. 16:40

Tizenkét pincét áldottak meg Mogyorósbányán

Több éves hagyománynak megfelelően vasárnap a Vince naphoz kapcsolódva a Mogyorósbányai Borbarátok Egyesület szervezésében Vitális Gábor plébános rövid imádság keretében tizenkét présházat áldott meg a község központjában található pincesoron.

W. P.

Imádság után áldották meg a pincéket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Havrancsik Tibor polgármester, egyesületi tag elmondta, hogy az érdeklődő tulajdonosok előre jelezhették, hogy szeretnék-e az áldást. Természetesen azoknak is lehetőségük nyílt a hagyományos szertartásra, akik nem tagjai a szervezetnek.

A gyülekező után a szalézi atya vezetésével járták végig a pincéket, a szentelések vendégül látták az érdeklődőket, akiket a kötetlen beszélgetés során borokkal, süteményekkel és pogácsával is megkínáltak. Az eseményen nemcsak a borosgazdák vettek részt, több érdeklődő és arra járó lakos is csatlakoztak a jelenlévőkhöz, így a program közösségépítésnek is tökéletes volt. Egyébként a bor védőszentjének napjához több hagyomány is fűződik Magyarországon, mint például a szőlőszentelés, a metszett szőlő vízbe helyezése és egymás borainak megkóstolása. Érdekesség, hogy Vitális Gábor az utolsó helyszínen néhány szőlővesszőt is megáldott, mely szintén hagyomány itthon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában