Hagyomány

2023.01.30. 16:40

Tizenkét pincét áldottak meg Mogyorósbányán

Több éves hagyománynak megfelelően vasárnap a Vince naphoz kapcsolódva a Mogyorósbányai Borbarátok Egyesület szervezésében Vitális Gábor plébános rövid imádság keretében tizenkét présházat áldott meg a község központjában található pincesoron.

W. P.

Imádság után áldották meg a pincéket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Havrancsik Tibor polgármester, egyesületi tag elmondta, hogy az érdeklődő tulajdonosok előre jelezhették, hogy szeretnék-e az áldást. Természetesen azoknak is lehetőségük nyílt a hagyományos szertartásra, akik nem tagjai a szervezetnek.

A gyülekező után a szalézi atya vezetésével járták végig a pincéket, a szentelések vendégül látták az érdeklődőket, akiket a kötetlen beszélgetés során borokkal, süteményekkel és pogácsával is megkínáltak. Az eseményen nemcsak a borosgazdák vettek részt, több érdeklődő és arra járó lakos is csatlakoztak a jelenlévőkhöz, így a program közösségépítésnek is tökéletes volt. Egyébként a bor védőszentjének napjához több hagyomány is fűződik Magyarországon, mint például a szőlőszentelés, a metszett szőlő vízbe helyezése és egymás borainak megkóstolása. Érdekesség, hogy Vitális Gábor az utolsó helyszínen néhány szőlővesszőt is megáldott, mely szintén hagyomány itthon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában