Vélemény

2023.01.20. 11:30

Para, ha rémisztő plüsst kér a gyerek? - tatabányai pszichológus válaszol

Huggy Wuggy eredetileg egy horrorjáték szereplője, mára világszerte ismert plüssfigura. Egyesek szerint csak egy rémisztően vicsorgó szőrméről van szó, míg mások a személyiségfejlődés egyik gátoló tényezőjeként tartják számon. Tatabányai pszichológus mond véleményt a témában.

Wágner Zsanett

Huggy Wuggy eredetileg egy horrorjáték szereplője, mára világszerte ismert plüssfigura.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Van, ahol ártalmatlan plüssfiguraként szerepel, máshol a játékban is látható ijesztő lényként, ahol éppen vicsorít, kivillantva borotvaéles fogait. Néhány évvel ezelőtt kezdődött, hogy számos videócsatorna kezdett el tartalmakat gyártani a világhálón, rajzolt grafikás, meseszerű kinézetű szörnyekről. Bár a felvételek gyerekbarátként indulnak, mégis lidércnyomásszerű folytatásba torkolltak.

A képi megvalósítás eléggé borongós és időnként kifejezetten ijesztő és felkavaró lett. Számtalanszor előbukkannak megcsonkított gyerekjátékok, vérfoltok. Bár a franchise kabalafigurájának használt gonosz szereplő eleinte kedves kis lénynek tűnik, később kiderül, hogy valójában egy gyilkos szörny, aki majd üldözni fogja a játékost. Bár 12 éves kortól ajánlott a fotónkon szereplő játék, mégis az ijesztő és horrorjelenetek miatt káros lehet az ilyen korú érzékenyebb fiatalok személyiségfejlődésére és lelkivilágára. Megkerestük Horváth Judit tatabányai pszichológust, aki készséggel válaszolt lapunk kérdéseire: bájos plüssfiguráról van szó, vagy valami egészen másról?

– Jó lenne, ha csak a játékválasztást tudná befolyásolni az internet a mai világban. Az öltözködésben és a testkép megítélésében is legalább olyan hangsúlyos a szerepe a videómegosztó portáloknak – válaszolt a szakember. Szerinte gyermekkorban épp úgy megvan a veszélye a túlzásba vitt szörfölésnek, mint kamaszkorban. Különösen az viszi tévútra ezt a korosztályt, ha szeretnék lemásolni a látottakat. Hiszen ebben az életszakaszban az utánzás a személyiségfejlődés mozgatórugója. Hozzátette, ma a gyerekek védtelenebbek ezekkel szemben, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hiszen ezek könnyebben elérhetőek, sokszor csak egy kattintásnyira vannak tőlük. Ezek hatására intenzívebben érdeklődhetnek olyan tartalmak iránt, amelyek traumatizálhatják is őket lelkileg, és érzéketleníthetik őket a horror és agresszív tartalmakkal szemben.

Az internet használata nem ördögtől való, de fontos szerep jut a szülői kontrollnak. Fontos, hogy tudjunk értő módon beszélni a gyermekünkkel. Nem számon kérve, hanem nyíltan, hogy érezze a gyermek milyen kíváncsiak vagyunk a gondolataira, a megélt dolgaira 

– emelte ki a szakember a gyermekben kialakított bizalom fontosságát. Jól tudja, hogy kisgyermeknél és kamaszoknál is milyen nagy befolyással bír a környezet. Utóbbi korcsoportnál, a kamaszkori lázadóknál hangsúlyos szerep jut a szülők mellett a velük egykorúaknak, az iskolatársaknak, a barátoknak és ismerősöknek vagy éppen a szomszédoknak – mondta el tapasztalatait Horváth Judit, aki szerint a tiltás éppen ellenkező hatást ér el. Azonban – emelte ki – egy egészséges és stabil mentális háttérrel bíró gyermeket nem lehet megvezetni, saját véleménye és akarata van, aki nem fog félni az elrettentő plüssöktől.

– Fő kérdés volt néhány évvel ezelőtt, hogy mennyire fokozzák az agressziót a híres mese, a Tom&Jerry egyes jelenetei, de a Scooby-doo részei is félelmet kelthettek a gyermekekben. Ez mára megváltozott. Azok a gyermekek, akik Mortal Kombat verekedős játékain szocializálódtak már nem félnek egy rémisztő plüssállattól. Teljesen más a megítélésük – zárta szavait Horvát Judit pszichológus.

“Offline” módon is játszhatunk
Sok szülőnek eleinte fel sem tűnik milyen “játékról”  van szó, pedig készült már dal és rendőrségi figyelmeztetés is róla. Az egyik amerikai sheriff hivatal  facebook posztjában kiemelte, hogy a gyerekeket ezek a tartalmak arra tanítják, hogy a gyerekjátékok, amiket addig szerettek megijeszthetik és meg is ölhetik őket. Nagy védelmet adhatnak a szülők, ha beszélgetnek a gyermekeikkel ezekről a tartalmakról, és akkor ha körültekintőek a gyermekeik internetezési szokásaival kapcsolatban. Segítséget jelenthetnek a szűrők elhelyezése, továbbá, ha van közös megegyezés a netes szokásokról, szabályokról, illetve, ha nem csak valamilyen képernyő előtt kapcsolódnak ki, hanem „offline” módon is játszanak. Ez utóbbi különösen a jó idő beköszöntével fontos. Érdemes alternatívákat keresni a gyermekek számára, hogy a képernyő előtt eltöltött hosszú idő ne vegye el a lehetőséget a mozgástól, a sporttól, a baráti, közösségi, családi programoktól. És a játékoktól, amikor a gyerek szemtől szemben is kommunikál, jelen van valóságosan a térben és az időben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában