Turizmus

2023.01.02. 08:10

Kilátóvá alakítják át a dorogi aknatornyot

Pazar látvány tárul elénk majd a 13 méter magas torony tetejéről.

Walczer Patrik

Hamarosan turisztikai attrakcióval bővül a Kálvária-domb

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A jövőben igazi turisztikai attrakció válhat a Kálvária-dombon található bányász emlékműből, ugyanis pozitívan bírálták el azt a projektjavaslatot, melyet az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében Helyi és térségi turizmusfejlesztés című pályázati felhívásra nyújtott be. A városvezetés tájékoztatása szerint a megítélt mintegy 207,2 millió forint támogatásból felújítják, egyben új funkciót kap a stációk végén, a dombtetőn álló aknatorony.

Érdekesség, hogy az emlékmű helyén 1929-ben készült el a Kálvária-kápolna, amelyet 1981-ben felrobbantottak, akkor épült helyette az aknatorony, melynek környezete a remek kilátásnak köszönhetően népszerű kirándulóhelynek számít. A projektismertetőből kiderül, hogy az átépítés során a meglévő szerkezetet minél nagyobb arányban szeretnék megtartani, egyben a felső szintet kilátóterasszá alakítják át.

A feljutást biztosító lépcső a külső kontúrhoz illeszkedve halad majd, a „szintenkénti” pihenőket a város felőli oldalon teljes építményszélességben építik ki. A torony meglévő kontúrfényei megmaradnak, de éjszakai használatot biztosító megvilágítással is ellátják majd. A létesítmény 16 méter magas, a tervek szerint a kilátószint 13 méter magasan helyezkedik majd el. A projektet két éven belül kell megvalósítani, a kivitelezés 2025 első felében zárulhat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában