Múltidéző

2023.01.11. 13:40

A VIII-as akna bányászainak elfeledett sportélete: velük büszkélkedtek anno

A szénre épült város jövőjét a bányászok alapozták meg. A munkából a sportbrigádok is kivették a részüket.

Kemma.hu

Műszakból érkező bányászok Tatabányán

Forrás: Fortepan

Fotó: Bojár Sándor

Múltba repítő, a bányászat és a tatabányai sportélet szoros kapcsolatáról tanúskodó írást találtunk az 1953 januárjában megjelent Dolgozók Lapjában. Az újság negyedik oldalán Mátraházi József, a „VIII-as akna sportkörének elnöke írt beszámolót Hat sportbrigád dolgozik már a tatabányai VIII-as aknán” címmel.

A Haraszti József és Dávid Rezső vezetésével dolgozó sportbrigádok 109 százalékkal zárták a múlt évi negyedik negyedévi tervüket. A Vajdai József, Kovács Lajos, Kovács Ferenc és Magyar József vezetése alatt álló sportbrigádok is jóval 100 százalék felett termeltek december hónapban.

Mint azzal az elnök elbüszkélkedett, a december 1-én alakult négy sportbrigáddal együtt, már hat sportbrigád dolgozott akkoriban a tatabányai VIII-as aknán. És mindegyik becsülettel kivette részét a termelésből.

A sportbrigádok tagjai, Kreisz Ignác, Mikula István, Kovács Lajos az üzem lelkes labdarúgói voltak. Nárai József körzetvezető, a csapat középhátvédje pedig még a „legjobb körzetvezető” címet is elnyerte. A sportbrigádok minden egyes tagja letette az MHK-próbát (teljes nevén „Munkára, harcra kész” sportmozgalom próbáját) is.

Dolgozók Lapja
A korabeli újságcikk
Forrás: Dolgozók Lapja


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában