Vallás

2023.01.14. 19:00

A magyar egyházfőkkel ünnepli Esztergom az ökumenét

Január 16-ától egy héten tartják az országoshoz hasonlóan Esztergomban az idei ökumenikus imahetet. A fő istentiszteleten a magyar történelmi egyházak vezetői, bíboros, érsek és püspökök vesznek részt.

Pöltl Zoltán

A bazilikában ér véget az idei ökumenikus imahét Esztergomban

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Közel másfél évtizede hagyomány, hogy januárban tartják az ökumenikus imahetet, melynek során a történelmi egyházak hívei naponként egymás templomaiba mennek el, hogy ott vendégszolgálatban lévő egyházvezetők, papok és lelkészek prédikációit hallgassák meg. Az „egy pásztor – több akol” mottó alapján szervezett idei eseményen Esztergomban hétfőtől vasárnapig, naponta 18 órai kezdettel lesznek istentiszteletek. Az ökumenikus imaheteken mindig egy adott bibliai ige szerint prédikálnak. 

A 2023-as hét igéje az Ézsaiás könyvének első fejezetében így olvasható: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra.” Január 16-án, hétfőn a görög-katolikus templomban evangélikus lelkész, kedden az evangélikus templomban római katolikus plébános hirdeti majd Isten igéjét. Szerdán lesz a fő alkalom, akkor a református templomba várják a híveket. Ekkor – az előzetesen kiadott hirdetmény szerint – Erdő Péter római katolikus bíboros, Kocsi Fülöp görög-katolikus érsek, Steinbach József református püspök és Szemerei János evangélikus püspök áll majd a szószékre. A folytatásban csütörtökön a Belvárosi templomban református lelkész, pénteken a Vízivárosi templomban szintén református lelkész, majd a zárónapon, vasárnap, a bazilikában ugyancsak református lelkész prédikál a gyülekezetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában