Rákóczi Szövetség

2023.01.10. 22:36

A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek

A második Mohácsként aposztrofált Don-menti csaták során elesett és eltűnt magyar honvédekre emlékeztek Oroszlányban. A bányászváros idei első közösségi eseményén történelemtanár is felidézte az eseményeket.

W. Zs.

Koszorút helyeztek el az emléktáblánál

Fotó: Oroszlany.hu

Immár 28. alaklommal hívta az érdeklődőket a helyi Rákóczi Szövetség az evangélikus templomhoz, hogy az épület oldalán elhelyezett II. világháborús emléktáblánál leróják tiszteletüket a Don-menti ütközetekben elesett honvédek emléke előtt.

– Szinte minden magyar városban és faluban találunk hősi emlékművet. Ez azt is jelenti, hogy majd’ minden településünknek vannak saját hősi halottjai – mondta megemlékező beszédében Járfás Mihály István, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola történelemtanára. A pedagógus egyben a civil szervezet elnökségi tagja szerint a doni katasztrófa 80. évfordulóján a magyar királyi 2. hadsereg katonáira és munkaszolgálatosaira emlékezünk.

– Tisztelgünk az elesettek, a hadifogságba kerültek és a visszavonulás tengernyi szenvedése, viszontagsága után hazatérők előtt. Ungváry Krisztián történész szerint a mintegy 210 ezer fős hadseregből 1943. január – február között fogságba esett 26 ezer fő, 42 ezer harcban elesett vagy megfagyott, 28 ezer pedig megsebesült – mondta Járfás Mihály István.

Végül Farkas Etelka evangélikus lelkész mondott imát az elesett hősök emlékére, majd a városi és szlovák önkormányzat mellett civil szervezetek és intézmények képviselői helyezték el a kegyelet virágait az emléktáblánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában