Matematika

2022.12.13. 17:24

Világhírű tudósra emlékeztek a Pólya-iskola diákjai

Professzorok ültek ismét iskolapadba tegnap a tatabányai Pólya György Általános Iskolában, a prominens vendégek a diákokkal és a pedagógusokkal együtt a névadó matematikusra emlékeztek. Először megkoszorúzták az emléktáblát, bemutató órán vettek részt, majd a rendhagyó matematika órán kiderült, hogyan lehet végtelen egy tábla csokoládé.

W.Zs.

Megkoszorúzták Pólya György emléktábláját az iskola falán

Fotó: W.Zs.

Második alkalommal emlékeztek az általános iskolában Pólya Györgyre, mint a sárberki intézménynek nevet adó világhírű matematikusra. Az egész napos rendezvény hivatalos része – a koszorúzás – után Szántó Adrienn órájára kísérték az ünnepség résztvevőit, ahol az ötödikes diákok számot adtak matematikai ismereteikről. Osztottak, szoroztak, összeadtak és kivontak. 

Többen ültek a tanteremben a kellő tudás birtokában, főként a három prominens meghívott: Dr. Németh József, a Szegedi Tudományegyetem professzora; Dr. Vancsó Ödön professzor az ELTE docense és Kmetykó András békéscsabai matematika tanár. Főként Dr. Németh József volt izgatott, hiszen rendhagyó matematika óra keretében tartott érdekes előadást az iskola hetedik és nyolcadik osztályos nebulóinak. Előadásában a végtelen számokról és a végtelen halmazokról volt szó.

Kiderült a tanóra leforgása alatt az is, hogyan lesz egy tábla csokoládé elegendő a végtelenségig. A nebulók izgatottan figyelték a választ és próbálták elsajátítani a professzor minden egyes mondatát. Dr. Németh József szerint egyszerű és ha úgy tetszik, fogyasztható is a recept: minden nap feleannyit kell fogyasztani az édességből. Tehát fél táblát, aztán negyedet és így tovább, a végén pedig ezrelékmorzsákig jutunk és jobb esetben életünk végéig.

Örökérvényű üzenet a tanítóknak

Pólya György 1887. december 13-án született Budapesten és 1985. szeptember 7-én hunyt el Kaliforniában. Világszerte ismerték nevét és a matematikatanítás művészeként, valamint tantárgypedagógiai kutatások úttörőjeként tartják számon. Először jogot, majd irodalmat és filozófiát, végül Alexander Bernát professzor tanácsára matematikát és fizikát tanult.

A tudós öt nyelven beszélt anyanyelve mellett: angolul, franciául, latinul, németül és olaszul. A matematikatanításban “A gondolkodás iskolája” és “A problémamegoldás iskolája” című könyvei sok nyelven megjelentek és a mai napig a téma bibliájának számítanak. Az utóbbiból idézzük “A tanárok tízparancsolata” egy mondatát: “Ne tömjed az anyagot tanítványaidba, hanem ösztönözzed őket értelmes tanulásra!”

Krutilla Katalin igazgató szerint az országban egyedüliként a tatabányai általános iskola őrzi a Pólya hagyatékot és igyekeznek minél nagyobb figyelmet fordítani a matematika oktatására az intézményben. A tudós neve itthon kevésbé ismert, de rengeteg amerikai irat tanúskodik az életéről. Kiderült, a húszas éveiben Svájcba, aztán pedig Németországba költözött, végül Amerikában talált otthonra. Negyvenes évei derekán töltött itthon néhány évet, de egyelőre keveset tudni életéről.

Krutilla Katalin elmondta, a tervek szerint kiemelt óraszámban tanulja az iskola 640 diákja a matematikát és a névadó tanítási alapjain keresztül újabb reformokat hoz létre az intézményben. A nap egy megmérettetéssel ért véget, az iskola legjobbjai csapatversenyével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában