Filmhíradó

2022.12.27. 18:00

Videón a nap, amikor Lábatlan volt Európa legmodernebb cementes pontja

Hetvennégy éve nagy kő esett le a Lábatlani Cementgyár munkásainak szívéről, ugyanis nem kellett többé a 70-75 fokos hőségben dolgozniuk. Határidő előtt átadták az üzem új forgókemencéjét. A gyorsaságért összesen 12 ezer forint jutalom ütötte az alkalmazottak markát.

W. P.

Az óriási forgókemence

Forrás: filmhiradokonline.hu

A filmhíradó beszámolója szerint az ünnepélyes üzembe helyezésen Karcag Imre iparügyi államtitkár Tildy Zoltán köztársasági elnök képviseletében szólt a néphez. A precíz kezű alkalmazottaknak hála két hónappal a kitűzött határidő előtt átadhatták az új, száz méter hosszú, három és fél méter átmérőjű forgókemencét. A monstrumot egyetlen kapcsolótáblával lehetett kezelni és amellett, hogy jelentősen megkönnyítette a termelést, a hatékonyságot is növelni tudták. Az új forgókemence révén a gyár nyolcezer vagon cement gyártása mellett évente 1100 vagon szenet takaríthatott meg − így legalább a helyi levegő is valamelyest tisztább lett.

A felvételből látszik, hogy az államapparátus nagy sikerként könyvelhette el a beruházást, a „Több cement= több egészséges lakás” felirattal pedig azt is kívánták sugallni, hogy a szorgos munkásoknak hála tovább épül és gyarapodik országunk. Rákosi Mátyás és Gerő Ernő óvó tekintete pedig ott lebegett a társadalom legfontosabb rétege, a büszke munkások felett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában