Tájékoztatás

2022.12.27. 07:40

Vadászat a Gerecsében: mondjuk, mikor ne menj az erdőbe az ünnepek között

Ha a téli táj miatt nem is, de ebben a tavaszias időben sokan választhatják a természetet az ünnepi ételek lemozgására. Fontos dátumokat közölt a Vérteserdő Zrt.

M. K.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Jellemzően a késő őszi és téli időszakban nyílik lehetősége a vadgazdálkodóknak a számukra előírt vadállomány-szabályozási feladatok maradéktalan elvégzésére. Ennek hatékony eszköze a társasvadászat. A Vérteserdő Zrt. működési területén megjelent afrikai sertéspestis miatt, vadászatra jogosultként kiemelt feladat továbbá bizonyos esetekben és területrészeken a vaddisznók csoportos diagnosztikai kilövésének végrehajtása, amit a társasvadászatokhoz hasonló módon szerveznek meg. A vadászatok előkészítése és végrehajtása az illetékes hatóságok - a vadászati, az állategészségügyi, a természetvédelmi, valamint a rendőrség - folyamatos tájékoztatásával és hozzájárulásával, illetve időszakos ellenőrzésével történik.

A vadászatok szakszerű és eredményes végrehajtása, ezzel együtt a vadlétszám hatékony szabályozása érdekében a Vérteserdő Zrt., mint vadászatra jogosult és erdőgazdálkodó, a kezelésébe tartozó vadászterületeket érintően a tervezett társas nagyvad vadászatok illetve csoportos diagnosztikai kilövések időpontjában átmenetileg korlátozza egyes területrészek látogatását az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény alapján.

Felhívják az erdőlátogatók figyelmét, hogy a megadott napokon az átmeneti látogatási korlátozások figyelembevételével és függvényében tervezzék az erdő látogatását. A Vérteserdő Zrt. a verteserdo.hu honlapján térképi segédletet tesz közzé a tájékoztatással érintett területek vonatkozásában. Az esetleges időpont-változások is ugyanitt nyomon követhetőek.

Ebben az évben még vadászat várható december 28-án és 29-én a Gerecsei Erdészeti Igazgatóság Területén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában