Erdőmegújítás és -telepítés

2022.12.22. 19:47

Több mint 2 millió facsemetét ültetett 2022-ben a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő Zrt. kiemelt figyelmet fordít erdőterületeinek fenntartható kezelésére, az erdők természetességének fokozása érdekében végzett erdészeti beavatkozásokra.

Kemma.hu

Forrás: parkerdo.hu

A Pilisi Parkerdő az idei évben több mint kétmillió facsemetét ültetett, ezek közel felét saját alaptevékenysége részeként. A társaság ezen felül több száz hektáron végzett erdőmegújítás és erdőtelepítés keretében csemeteültetési és magvetési munkálatokat.

A 2022-es erdőszerkezet-átalakítások, erdőfelújítások és erdőtelepítések során összesen több mint 930 ezer csemetét ültettek, amelyek többsége kocsányos és kocsánytalan tölgy, illetve cser, valamint elegyfajok voltak, továbbá 21 tonna makkot is elvetett.

A Parkerdő azonban az erdők fenntarthatóságának biztosításához nemcsak az ültetésekre, de a folyamatos ápolásokra is figyelmet fordít: közel 2600 hektáron hajtottak végre ilyen jellegű munkálatokat az általuk kezelt erdőkben.

A Pilisi Parkerdő erdészetei 2022-ben összesen kétszáznegyven hektáron végeztek az idős erdők megújítása érdekében csemeteültetést vagy makkvetést, melyből 105 hektáron erdőszerkezet-átalakítás is történt. A szerkezet-átalakítás azt jelenti, hogy idegenhonos – például akác- vagy feketefenyő – állományok helyére őshonos fafajokat, jellemzően kocsánytalan tölgyet, csertölgyet, hazai nyárfajokat és más elegyfafajokat ültet a társaság. 

A Pilisi Parkerdő ezen túl 2022-ben a saját területén húsz hektárral növelte a hazai erdők területét (erdőtelepítés). Ezt egészítették ki az idegen területen, megbízások alapján végzett erdőtelepítések és fásítások, melyek során a társaság több mint 1,1 millió csemetét helyezett ki. A legnagyobb szabású munkák a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából ültetett autópálya-növénytelepítések és az útépítések során kivont erdőterület pótlását szolgáló csereerdőtelepítések voltak.

A társaság részt vállalt a Agrárminisztérium és a MOL Új Európa Alapítvány „VárosFa” elnevezésű településfásítási programjában. 2022-ben tizenhét településen összesen közel ezer sorfát ültetett el a települések önkormányzataival közösen.

A Pilisi Parkerdő által kezelt erdők fakészlete 2022-ben is közel kétszázhatvanezer köbméterrel gyarapodott. Az éves fakitermelés ennek a növekménynek idén sem érte el a háromnegyedét, mintegy száznyolcvanezer köbméter körül mozgott. A társaság speciális helyzetét júl mutatja, hogy az általa kezelt hatvanezer hektárnyi erdőterületen országos viszonylatban is magas, közel húsz százalék a faanyagtermelést nem szolgáló erdők aránya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában