Kis múltidézés

2022.12.18. 10:30

Súlyt emel és a munkában megállíthatatlan a tatabányai kórház gyémántdiplomás főorvosa

Dr. Fertetics János gyémántdiplomás főorvos felelevenítette pályája indulását és arról is beszélt, hogy manapság az emberek nem törődnek az egészségükkel.

Kemma.hu

A Szent Borbála Kórház közösségi oldalán számolt be arról, hogy az intézményük főorvosa, dr. Fertetics János novemberben vehette át gyémánt diplomáját a szegedi tudományegyetemen. Ennek apropóján a doktor felelevenítette az a több évtizedes múltat, amely ehhez a csodálatos szakmához köti.

Mint írták, elbeszélése során nemcsak a tatabányai kórház története elevenedik meg, hanem betekintést nyerünk Magyarország egészségügyének egy izgalmas szeletébe a ’60-as évektől napjainkig.

Pályája
Fertetics doktor 1962-ben Síkvölgyi Tüdőszanatóriumban kezdett dolgozni, és 1963 december 13-án ott volt, amikor „fent a hegyen” átadták a Megyei Tüdőbeteg Gyógyintézetet (Szanatórium), és ott volt 2015 decemberében, amikor kiköltözött az épületből a Tüdőgyógyászati Osztály. A járási és megyei feladatokat is ellátó Tüdőbeteg Gondozónak 1982 és ’93 között volt vezetője.  Jelenleg is a Tatai járás Tüdőgondozójának nagyra becsült főorvosa.

– A szegedi orvostudományi egyetemre jártam, és Tatabányán töltöttem szigorló éveimet. Az egyetem után mindenképpen ebben a városban gondoltam elhelyezkedni orvosként, mert a Dunántúlra kötött a családom, feleségem már itt dolgozott szemészként. Győrben születtem, itt éltek és élnek a rokonaim. Az 1948-tól működő, és a kornak megfelelő legmodernebb kezelést nyújtó, Síkvölgyi tüdőszanatóriumban, majd később ’63-tól a Megyei Tüdőgyógyászati Intézetben főként tbc-s, kavernás betegeket láttunk el. A szűrés is elsősorban a gümőkóros betegek korai felismerésére irányult – idézte fel a főorvos.

Fertetics János azt is elmondta, hogy nem csak a gondozókban végezték a vizsgálatokat, hanem busszal járták a falvakat. Mikor a Volán üzemorvosa volt, sikerült közbenjárásával beszerezni egy járművet, azzal járták a vidéket. Évente eljutottak gy-egy faluba, emellett üzemi szűréseket végeztek. Majd kitért arra, hogy bár napjainkban TBC-s beteggel alig lehet találkozni, azonban mostani szakrendelésein egyre több asztmás, allergiás és COPD-os, tüdőrákos beteggel találkozik.

– Miközben nézem a kartonjaikat, látom, hogy olykor sokkal fiatalabbak nálam, de hát nem törődnek magukkal! A baj megelőzhető lenne, ha betartanák az orvos utasításait, szűréseken való részvétellel, vagy egészséges életmóddal. Magyarországon 2014 január 1-től megszűnt a kötelező tüdőszűrés. Ezért fontosnak tartom, hogy 40 éves kor felett évente mindenki menjen el szűrésre, ez ingyenes egy alkalommal – hívja fel a figyelmet a szakember.

Mint mondta, ő soha életében nem dohányzott és egész életében fontosnak tartotta a mozgást. 
– Rendszeresen súlyt emelek, kerékpározok. Szívesen dolgozom. Az engedélyem 2026-ig szól, míg bírom, dolgozni szeretnék – árulta el dr. Fertetics János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában