Karácsony

2022.12.22. 09:13

Megható műsorral készültek karácsonyra a tatabányai idősek otthonában

Megható karácsonyi ünnepséget szerveztek az idén is a TJ ESZI Szent Teréz Idősek Otthonában. Az ellátottak együtt énekelték az ismert karácsonyi dalokat a közreműködőkkel. Voltak, akik egy-egy legördülő könnycseppet morzsolgattak az arcukon.

Sugár Gabi

Megható karácsonyi ünnepséget szerveztek

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

A karácsonyi műsor egyik meghatározó alakja már hosszú évek óta a TJ ESZI első vezetője, dr. Kis József, aki családjával együtt szerepel a közreműködők között. A kórusmester segítői pedig az itt dolgozók és lakók, akik énekekkel, versekkel és mesékkel készülnek. Jézus születése elevenedett meg az elhangzott költemények és prózák alapján, majd kihúnytak a fények a teremben, s dr. Kis József elcsukló hangon beszélt a harangról, amelyet a VI-os telepi templomból hoztak 1999-ben. Azokért szólt, akik már fent énekelnek. 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester Edit Piaf-idézettel érkezett, aki azt mondta: a szeretet mindenki számára a legszükségesebb táplálék. Soha nem múlik el. Még akkor is érezzük, amikor azokra gondolunk, akik már nincsenek köztünk. A városvezető kiemelte: örömmel érkezett az ünnepségre, mert tudta, díszbe öltözik a szíve az itt gyűjtött élményekkel. 

Torta tette szebbé és teljesebbé az ünnepi programot
Torta tette szebbé és teljesebbé az ünnepi programot
Fotós: S. G.  / Forrás: 24 Óra

Smelcné Portik Ágnes, a TJ ESZI megbízott igazgatója az intézményen belül eltöltött első karácsonyra emlékezett. Akkor még ápolóként, de ugyanúgy dr. Kis Józseffel együtt készültek az ünnepre. Hozzátette: jeles évforduló is kapcsolódik az idei esztendőhöz, hiszen harmincöt éve, 1987-ben költözött át erre a telephelyre az idősek otthona. Kimondottan erre a célra építették, s akkor az országban itt nyújtották a legkorszerűbb ellátást. Munkatársai közül hárman évtizedekkel ezelőtt is itt dolgoztak: Pillmann Mónika, Szabó Zoltánné és Hancsicsák Ágnes. 

A megbízott igazgató elmondta azt is, hogy az eltelt időszak alatt sokat tanult azoktól, akik hosszú évek óta végzik itt áldozatos munkájukat. A korábbi vezetőktől: dr. Kis József mellett Mecsei Ilonától, s a szakmai vezetőktől: Mérten Lajosnétól, Fodor Imrénétől, Szabó Endrénétől. Most pedig Marczin Szilviával dolgozik együtt. A teremben egy kiállítás is látható volt azokból az alkotásokból, amelyeket az itt lakók és dolgozók, s rokonaik készítettek. Majd érkezett a hatalmas torta, hogy még emlékezetesebbé tegye a szeretet ünnepét és az évfordulót.

Felajánlásokat is kaptak
A Szent Terézben csaknem kettőszáz, a Szent Margit Idősek Otthonában pedig további csaknem kilencven ellátottat gondoznak – tudtuk meg Marczin Szilvia szakmai vezetőtől. Hozzátette: nagyon szeretik az édességet az itt lakók, így örültek a felajánlásoknak, amely révén szaloncukrokat és mandarint is oszthattak még pluszban az időseknek. A karácsony mindannyiuknak nagyon fontos ünnep. A kollégái között többen az idősekkel együtt töltik, hiszen az ellátás ebben az időszakban sem szünetel. Van olyan gondozott, akik már az alakulás óta velük van. A legidősebb pedig csaknem százéves.


 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában