Szerencsés recept

2022.12.31. 09:41

Garantált a siker ezzel a lencsefőzelékkel - a tatabányai háziasszony szerint ecet nélkül finomabb

A néphagyományok úgy tartják, hogy újév napján egyebek mellett lencsét érdemes fogyasztani, mivel az hoz majd sok pénz a házhoz. Hoztunk egy tökéletes receptet. Katalin szerint kolbásszal is érdemes elkészíteni.

Sz. D. K.

A lencse átválogatása nem hoz szerencsét, de hasznos

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sz. D. K.

Az újév első napjához számos hagyomány és babona kapcsolódik. Így például az sem mindegy, hogy mi kerül az asztalra. Mivel az újév napi cselekedetek szimbolizálják majd az egész éves tetteinket, úgy tartják, hogy ha ilyenkor valaki sok pénzt hozó ételt eszik, nála egész évben sok pénz áll majd a házhoz. Íme a tökéletes újévi lencsefőzelék receptje, amellyel garantált lesz a gazdagság.

Így készül a pénzhozó fogás

A lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva leöntjük róla a főzőlevet, és forró vízzel felöntve, a sóval és babérlevéllel puhára főzzük 15 perc alatt.

Közben elkészítjük a rántást. Ehhez az olajon megpirítjuk a lisztet, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, felengedjük 1 deciliter hideg vízzel és a tejföllel, majd csomómentesre keverjük, és bekeverjük vele a kész lencsefőzeléket. Még 5 percet forraljuk kevergetés mellett. A végén pedig cukorral és ecettel ízesítjük.

Forrás: mindmegette.hu

Egy gyakorlott tatabányai háziasszony, Katalin szembe megy a szokásokkal. Ő nem szokott ecetet tenni a főzelékbe, mint sokan mások. Helyette inkább kolbásszal ízesíti az ételt, ahogyan a nagymamájától tanulta.

Kimérve a legegyszerűbb

Utánajártunk, hogy a megyeszékhelyen mennyibe kerülhet egy kilogramm lencse. Kérdésünkre a városközpont piacán lévő zöldségesben készségesen válaszoltak. 
Mint kiderült, náluk kimérve lehet vásárolni a lencsét, amelynek kilója 1400 forint. Mindenki annyit visz, amennyit szeretne.

Egy vásárló elárulta, hogy neki ez sokkal szimpatikusabb, hiszen a boltokban előre csomagolva, zacskóban árulják a lencsét. A kiszerelés általában fél kilós, viszont ők csak ketten vannak otthon, így nem használná fel az egészet. Pocsékolni pedig nem szeret.

A lencse mellett a malachús fogyasztása is a szerencsével függ össze. A babona úgy tartja, hogy a négylábú előre túrja a földet, és „kitúrja a szerencsét”, míg csirke vagy tyúk inkább elkaparja azt. A pulykáról úgy tartják, hogy egyenesen mérgelődést, veszekedést hoz a házhoz, ezért nem szabad szárnyasokat sem enni ilyenkor. Míg karácsonykor azonban sok halat eszünk, újév napján az is "tiltott étel", mivel a hiedelmek szerint a hallal elúszik a szerencsénk.

A hagyomány szerint az sem mindegy, hogy milyen desszert kerül ilyenkor az asztalra. Rétest és gyümölcsöt ajánlatos ilyenkor fogyasztani, ugyanis minél hosszabb az asztalon a rétesrúd, annál hosszabb és boldogabb lesz az életünk. Aki pedig arra vágyik, hogy munkája gyümölcsöző legyen az évben, az mindenképpen egyen sok gyümölcsöt január 1-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában