„Aranyas” mise

2022.12.26. 11:57

Erdő Péter: Minden megtérő ember elkezdhet Krisztus fényében járni

A szentestei Budapesten megtartott után december 25-én Esztergomban a főszékesegyházban celebrált karácsonyi ünnepi, úgynevezett „aranyas” misét Erdő Péter. A bíboros homíliájában János evangéliumának talán legmisztikusabb része alapján magyarázta Isten kijelentéseit.

Pöltl Zoltán

Karácsony – Erdő Péter ünnepi szentmisét mutatott be Esztergomban

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Erdő Péter a december 25-én celebrált karácsonyi „aranyas” misében János evangéliuma legelső mondatairól beszélt Esztergomban, a bazilikában. Mint homíliájában többek között fogalmazott: „Nem tudjuk, mikor és hogyan kezdődött a világmindenség története, mi volt, mondjuk, az ősrobbanás előtt – ha ugyan minden úgy történt, ahogyan manapság leírják. De az Ige, akinek földi születésnapját ma ünnepeljük, már ott volt minden idő és minden korszak, minden világperiódus és minden teremtett létező előtt.”

A bíboros rámutatott: „A világmindenség értelme, az öröktől létező második isteni személy, aki által minden lett, maga az élet. Jézus mondja: „Én vagyok az út, az igazság és az élet”. „Őbenne élet volt és az élet volt az emberek világossága”. Nem élettelen értelem, törvényszerűség vagy szabály a Fiúisten, hanem élő személy, aki megvilágítja a lelkünket. Mert célja és értelme van az életünknek. Ezt az ő világosságában ismerhetjük fel és akkor követhetjük, ha részesedünk az ő életében.”

A szentestei Budapesten megtartott után december 25-én Esztergomban a főszékesegyházban celebrált karácsonyi ünnepi, úgynevezett „aranyas” misét Erdő Péter.
Erdő Péter a karácsonyi „aranyas” misében János evangéliuma legelső mondatairól beszélt 
Fotós: Kovács Attila / Forrás: MTI

Erdő Péter beszéde második felében kiemelte: „A felfoghatatlan és örökkévaló második isteni személy lépett be a történelembe. Ő született meg a betlehemi istállóban. Itt, a Föld nevű bolygó egy konkrét helyén, a száraz éghajlatú Közel-Keleten, egy elnyomott, kis nép körében. Csillag jelöli Betlehemben, a Születés-bazilikában azt a helyet, ahol a hagyomány szerint a világra jött. Tanítványai elmondhatták: „Láttuk dicsőségét, mint az Atya egyszülöttének dicsőségét, aki telve volt kegyelemmel és igazsággal”.

A szentestei Budapesten megtartott után december 25-én Esztergomban a főszékesegyházban celebrált karácsonyi ünnepi, úgynevezett „aranyas” misét Erdő Péter.
A bíboros homíliájában János evangéliumának talán legmisztikusabb része alapján magyarázta Isten kijelentéseit
Fotós: Kovács Attila / Forrás: MTI

Krisztusban a teljes igazságot mondta el Isten az emberiségnek. Tanításában, életében, csodáiban, halálában és feltámadásában mindazt tudtul adta, amit mi az ő tervéből megismerni képesek vagyunk.

Erdő Péter prédikációjában kifejtette: Isten minden háború, minden hazugság és önzés, minden gonoszság és kegyetlenség ellenére mindenkit üdvözíteni akar, ezért bárhogyan alakult is az életünk, minden bűnre van bocsánat Istennél, minden megtérő ember elkezdhet Krisztus fényében járni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában