Járvány

2022.12.28. 20:00

Egyre több az influenzaszerű megbetegedés Komárom-Esztergom megyében

Korábban is kezdődött idén az influenzaszezon, ráadásul kettőzött sebességgel terjed a járvány. Komárom-Esztergom megye a főváros után a legfertőzöttebb terület az országban.

Takács Zoltán

Az influenza elleni oltásnak újra szezonja van a háziorvosi rendelőkben Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Dr Fehér Adrienn háziorvos, Rába Imréné páciens

Fotó: Unger Tamás

Minden évben más vírustörzsek okozzák az influenza-megbetegedéseket. Most többféle vírus is kering a levegőben, de a legtöbben még enyhébb légúti megbetegedéssel keresik fel a háziorvosukat. A Nemzeti Népegyészségügyi Központ (NNK) minden héten készít egy statisztikát a beteg számáról és az egyes vírustörzsek terjedéséről. A 49. heti jelentésben az is szerepel, hogy a megye Budapest után a másik legfertőzöttebb, s több megbetegedés egy meg nem nevezett Komárom-Esztergom megyei általános iskolában történt. 

A virológiai vizsgálatok influenza A vírus jelenlétét igazolták. Az 50. héten szintén egyetlen jelentés érkezett az országban influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról, mégpedig szintén Komárom-Esztergom megyéből. Egy meg nem nevezett gimnáziumban történt mintavételezés, s az egyik betegtől származó légúti mintában az elvégzett virológiai vizsgálatok szintén influenza A vírus jelenlétét igazolták. 

Messze az országos átlag felett
Influenzaszerű megbetegedéssel legnagyobb arányban Komárom-Esztergom megyében, Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében fordultak orvoshoz. Az országos átlag felett van Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyében is az esetek száma. Az előfordulások aránya leginkább Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyékben emelkedett. A megelőzésben fontos a gyakori kézmosás, a rendszeres szellőztetés és adott esetben akár a maszkviselés is. A szakértők arra is figyelmeztetnek: betegen ne menjünk közösségbe, és influenzaszerű tünetek jelentkezése esetén kerüljük az RSV-fertőzés szempontjából kiemelten sérülékeny 2 évesnél fiatalabb gyermekekkel, valamint a Covid–19 által veszélyeztetett 60 év felettiekkel történő érintkezést. 

Az NNK friss adatai szerint akut légúti panaszok most főként a fiatalok, azaz a 0–14 éves gyermekek körében jelentkeznek. Ezzel egybecseng dr. Bense Tamás esztergomi családorvos tapasztalata, aki egyben csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos is. 

– Az utóbbi hetekben valóban nagyon sok az influenzaszerű megbetegedés, főként az óvodás és a kisiskolás gyermekeknél. Természetesen a felnőtteket is érinti a betegség, s bár a Covid-fertőzöttek száma sem elhanyagolható, a legtöbben mégis légúti megbetegedéssel keresik fel a rendelőt.  Dr. Bense Tamás hozzátette: ahogy ilyenkor lenni szokott, többféle vírus van a levegőben, jellemző tünet a kifejezetten magas láz vagy a kellemetlen, akár 2-3 héten keresztül tartó köhögés. Hozzátette: az esetek nagyobb része antibiotikum nélkül is gyógyul. 

Dr. Bense Tamás szerint most erőseb influenzajárványra számíthatunk
Dr. Bense Tamás szerint többféle vírus van a levegőben
Forrás: ripost.hu

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a megfertőződés esélyét a nagyobb ünnepi összejövetelek is jelentősen növelhetik. Igazán veszélyes időszaknak azonban a hagyományosnál hosszabb téli szünetet követő iskolakezdés ígérkezik. Az influenza elleni védőoltás az egyéni védelem növelése mellett a közösség védelmét is szolgálja. Érdemes tudni, hogy a védettség kialakulásához a vakcinázástól számítva nagyjából két hétnek kell eltelnie. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában