Történelem

2022.12.30. 19:53

Bányásztragédiára emlékeztet a tatabányai kilátó

A Ranzinger-kilátó története szomorú eseményre emlékeztet.

Kemma.hu

Forrás: termeszetjaro.hu

Minden év december 30-án a XII-es aknában halt 113 bányászra emlékszik megye. Ám a XII/A aknában is történt egy szerencsétlenség: 1978 februárjában egy sújtólég-robbanás huszonhat helyi szénbányász életét követelte a XII/A jelű Vadorzó-aknában; hat közülük örökre eltűnt, holttestüket sosem találták meg a romok alatt. A műszakból mindössze 19-en jutottak a felszínre.

A katasztrófa után a munkálatokból kivont aknatoronyból alakították ki a hegytetőn álló Ranzinger-kilátót, amely eredeti funkciójában egy ketrecszerű szerkezetet, a kast engedte le és fel – ebben „közlekedtek” a bányászok a föld alatti üregek és a felszín között, írta a természetjaro.hu

A Turul-emlékműtől 15-20 percnyi kényelmes sétával érjük el a Ranzinger-sétányon a különleges formájú kilátót. Az egykori XII/A akna felvonójából átalakított kilátót 1980-ban adták át a Tatabánya felett magasodó Csúcsos-hegyen; ekkor még egyszerűen Bányász-kilátónak nevezték az építményt. Jóval később, 2008 szeptemberében egy nagyszabású felújítást, biztonsági és szerkezeti megerősítést követően, a bányásznapon keresztelték át Ranzinger-kilátóra Ranzinger Vince néhai bányamérnök tiszteletére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában