Egy korszak vége

2022.12.18. 07:00

A Mekit is megelőzte, most mégis bezár Tatabánya kedvenc hamburgerese, Dixie bácsi

December 31-én nyit ki utoljára Tatabánya első hamburgerezője. Csongrádi Endre tulajdonost vagy ahogy sokan ismerik, Dixie bácsit és feleségét, Gyöngyit múltidézésre kértük. Képzeletben harmincnégy évet ugrunk vissza az időben, és gyakran megállunk, a Dixie történetének fontosabb mérföldkövénél.

Wágner Zsanett

Dixie bácsi 1989-ben nyitotta meg hamburgerezőjét, most azonban lehúzza a rolót

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz P.

– Mi nyitottunk elsőként és mi zárunk be utoljára – talál összefüggést az elmúlt majd' 34 év történései között Gyöngyi, Csongrádi Endre felesége. Talán név szerint kevésbé ismert a házaspár, de annyi szent, hogy a megyeszékhely egyik legismertebb párosa: ők a Dixie tulajdonosai. Legutóbbi cikkünk örömteli felütéssel kezdődött: arról írtunk, hogy 32 éve etetik napi szinten a tatabányai, talán a megyei lakosokat és az utóbbi három évtized történéseiről is beszámoltunk. Most egy kissé keserédes szájízzel ülünk asztalhoz.

– Talán nem is lehet összefoglalni néhány mondatban, mit jelent nekünk a Dixie. Ez volt az életünk – feleli Endre, vagy ahogy városszerte ismerik: Dixie bácsi. A tréfás megjegyzéseit felváltotta egy eddig ismeretlen érzés, az elmúlásé.

– Nem volt könnyű meghozni a döntést, de elfáradtunk. Egy idő után megváltozik a fontossági sorrend. Első a család, aztán jön az egészség és csak ezt követi a hamburger – Endre arcán feltűnik a mosoly, de néhány pillanat múlva el is tűnik. Nem lehet elmenni a vendéglátókat érintő kálvária mellett. Úgy mint az 1 millió 400 ezres villanyszámláról, az alapanyag-beszerzés változtatásairól, valamint a három gyermekről és a nyolc unokáról. Gyöngyi és Endre messzemenőkig egyetértenek abban, hogy végre több együtt töltött időre vágynak családi körben.

Csongrádi Endre és felesége, Gyöngyi a pult mögött
Csongrádi Endre és felesége, Gyöngyi a Dixie pultja mögött
Fotós: Flajsz P.  / Forrás: 24 Óra

– 1989. június 16-án, pénteken nyitottunk. Tatabánya első hamburgerezőjeként. Akkor még csak Budapesten működött gyorsétterem – emlékszik vissza Endre, és hozzáteszi azt is, hogy ezzel a világméretű hálózatot, a McDonald's-ot is megelőzték, ami öt évvel később nyílt meg a megyeszékhelyen. 
– Az első nap bevétele 2000 forint volt úgy, hogy akkoriban 34 forint volt egy hamburger. Volt olyan diszkó-szombat, hogy reggel 6-tól éjfélig megállás nélkül dolgoztunk. Egy nap alatt megpucoltunk 360 kilogramm krumplit, ami 12 zsák. Három sütő ment folyamatosan. Akkor még nem volt pucoló, mindent kézzel kellett csinálni. Karácsony előtt például 56 liter forró csokoládét adtunk el. A végére azért egy kicsit elfáradtunk és most is ez a helyzet – mondja Endre. 

Gyors fejszámolást végzünk és a 34 év mérlegét papírra vetjük, osztunk, szorzunk. A rendelések szerint több mint két tonna húspogácsa elegendő volt másfél-két hónapra, naponta több száz hamburger készült, azaz többmillió eladott finomság csúszott lea Dixie kiszolgáló pultján. 

A tatabányai gyorsétterem a végsőkig gazdaságosan működött. Mindezért a bővülő kínálat „felelt”. A saját fűszerkeverékkel átsütött csirke is népszerű. Csakúgy, mint a rántott sajtok, a karfiolok, a gombák és a répahasábok, amik eredeti amerikai sütőkben készülnek. Endre szerint a Dixie egy fűszerszállító hajó után kapta a nevét, ami az emblémán is látható.

December 31-én nyitnak ki utoljára
December 31-én nyitnak ki utoljára
Fotós: Flajsz P. / Forrás: 24 Óra

– Több gyorséttermi vezetőt jóllakatunk a mai napig – mondja Endre, majd hozzáteszi: „Kell nagyobb dicsőség egy szakmabeli elismerésénél?” Angliából is jött vendég, akinek első útja a tatabányai vendéglátóhelyre vezetett. Aztán Kaliforniában is népszerűek a tatabányai hamburgerek. Ma már nem az a hír ha megismerik. Legutóbb Miskolcon parkolt mellé egy fekete autó. A sofőr leengedte az ablakot és kiszólt: „Akkor ma nincs nyitva a Dixie?”

Egyelőre keresik az utódot
A tatabányai Dixie-ben az ízvilág mellett a berendezés sem változott az évek során. Sokaknak ismerős lehet a falon lévő két kirakó: a németországi Schloss Neuschwanstein kastélyt és az amerikai városrészletet ábrázoló képek.
– Szeretem a puzzle-t. Van 7500 és 5000 darabos is, aminek hol máshol lenne a legjobb helye mint ott, ahol a legtöbb időt töltöm. Az évek alatt második otthonunkká vált a Dixie – veti fel Endre, aki lassan leakasztja a szögről a méretes darabokat. Aztán hasonló sors jut az orosz székeknek, és a többi berendezésnek. December 31-én utoljára fordul meg a nyitvatartás tábla a bejárati ajtón és végleg lehúzzák a rolót. – Mindegy, hogy mit csinálsz. Mindegy, hogy milyen szakmában dolgozol. A legjobban csináld, és akkor biztosan megveszik vagy megeszik. Ezt megették – zárja szavait a tatabányai Dixie bácsi, aki apósa gondolatait követte. És aki reménykedik abban, hogy sikerül megtalálni azt a célszemélyt, aki „szőröstül-bőröstül” tovább élteti majd a hamburgerezőt. Ellenkező esetben eladó sorba kerül a sokat megélt helyiség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában