Téli álom

2022.12.05. 12:00

A gazdák és a gépek is pihennek Komárom-Esztergomban

Elcsendesült a határ. A „harmatos” termés már megyeszerte a „csűrökben” pihen, miként a traktorok és a kombájnok is a gépszínben.

Petrik József

1709344696

Forrás: Shutterstock

Régen befejeződtek már Komárom-Esztergom megyében a földeken az aktuális munkálatok. Nyugodt minden, hiszen a kapásokat betakarították. A termésátlagok, olyanok, amilyenek. Sőt, még az alacsony hozamok között is nagy a szóródás.

A tengeri esetében előfordultak földrészletek, amelyekről hektáronként 0,4 tonna termést törtek le. A megyei átlag így nem véletlen, hogy hektáronként nagyjából 2–3,5 tonna körül alakult mindössze.

A napraforgó esetében 1,5–2 tonna körüliek a hozamok. A tervezett őszi vetéseket is már régen elvégezték a gazdák. Ami most még kint „művelhető” az a szervestrágya kijuttatás, ám a nitrátérzékeny területeken ezt is csak november végéig engedélyezi a jogszabály.

Csapadékra továbbra is szüksége lenne a földeknek, hiszen köztudott, az alacsonyabb termésátlagok az aszály számlájára írhatók. A gyümölcsösökben és a szőlőültetvényeken a tavaszi fagykár és az aszály miatt volt kisebb a termés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában