Őszi aszály

2022.11.08. 07:09

Száraz októberünk volt: szinte semmi csapadék nem hullott Komárom-Esztergom megyére

A XX. század kezdete óta a 8. legszárazabb és 9. legmelegebb október áll mögötünk.

Kemma.hu

Forrás: met.hu

A csapadékos szeptembert egy nagyon száraz október követte országos viszonylatban is, de Komárom-Esztergom megyében különösen. A csapadékadatok alapján az országos átlag csupán 9,5 milliméter volt, ami kevesebb, mint 20 százaléka az 1991–2020-as átlagnak.

Ezzel az idei a 8. legszárazabb október volt 1901 óta. De nem csak száraz, rendhagyóan meleg is volt ez a hónap: 1,7 fokkal mértünk melegebbet, ezzel az értékkel a 9. legmelegebb október adódott a megfigyelések sorában.

A havi 20 milliméternyi csapadékösszeget kevés állomás érte el, ám az Észak-Dunántúlon és az Alföldön nagyobb területen 5 milliméter alatt maradt ez az érték. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint a 2022-es október középhőmérséklete országos átlagban 12,4 fok volt. A hónap nagy részét anticiklonok alakították, és bár az utolsó napokat leginkább borult, ködös idő jellemezte, de a hónap nagyobb részén sok napsütés jellemezte az időjárást 20 fokot is meghaladó délutáni csúcsértékekkel, valamint a hosszan elnyúló indián nyárral.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!