Hagyomány

2022.11.11. 16:09

Lámpásokkal vették célba az Öre-tavat a vaszarysok a Márton napi felvonuláson

Tatán a Vaszary János Általános iskolában immár negyedik alkalommal szervezték meg a Márton napi felvonulást.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

A 11 alsós osztály diákjai szüleikkel, testvéreikkel, mintegy háromszázan vonultak végig a Haranglábtól le az Öreg-tó partjához, a Pötörke Malomnál kanyarodtak vissza az Ady Endre útra, majd a Kristály Hotel előtt végig haladva tértek vissza az iskolájukhoz. Az autóuton az áthaladásukat rendőrök segítették. Az esemény fő szervezői Szombathi Gabriella és Szabó Zsanett pedagógusok voltak. 

– Az első felvonulást 2016-ban tartottuk, azóta minden évben, ha lehetőségünk volt rá felvonultak a diákok. Előtte való héten minden osztályban a Márton nap volt a téma. Technika órán különböző kis lámpásokat készítettek, közben megismerkednek a Márton nap történetével és a hozzá kapcsolódó hagyományokkal. A felvonulásra minden osztályban megtanulják a Márton nap történetéről szóló Kicsi lámpásom című dalt, amit az indulás előtt közösen elénekeltünk – mesélte a Szombati Gabriella a felvonulás után. 

Márton nap
A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. A sült liba mellcsontjából az időjárásra jósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában