Akkor és most

2022.11.01. 15:30

Interaktív térkép: nézd meg, mennyit változott Dunaalmás 190 év alatt

A Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom megyei Levéltára honlapján tett közzé térképeket a település múltjából.

Kemma.hu

Régi térképeket villantott honlapján Dunaalmásról a Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom megyei Levéltára. Az egyik az 1832-as állapotokat mutatja. A Kemma.hu megkereste a helyszínt Google térképen madár-, jobban mondva műholdtávlatból.

A régi és mai térképek megmutatják, mennyit változott, fejlődött, bővült a Duna-parti település 190 év alatt. A levéltár honlapján Erdélyi Szabolcs főlevéltáros számol be az egykori állapotokról.

Házak, telkek, utcaszerkezet

Az épületek vörössel, a hozzájuk tartozó telkek halvány vörös (rózsaszín). Általában a telkeken, a házak mellett szerepel a számozás. A számozás a belterületen kezdődik, majd a dűlők sorrendjében folytatódik. A Duna mellett húzódó Buda–Bécsi országút két oldalán terül el a község. Utcanevek nincsenek. A református templomnál, a nagykocsma két oldalán és a község malmánál is meg-megszakad a telkek sora ezen az oldalon is. A belterület nyugati végét a Káposztás kertek zárják le. A belterülethez tartozik még a vízárok és az Által-ér közötti farakodóhely, uradalmi gyümölcsös és nagymalom is.

Mint írja, a községeket ábrázoló első részletes térképek zöme az úrbéri perek kapcsán készültek, azok mellékletét képezték. A jobbágyfelszabadítást szabályozó 1853-as úrbéri pátens kötelezővé tette az addig közös használatban levő legelők és erdők elkülönítését, az irtvány- és maradványföldek kérdésének rendezését.

– Az uradalmi mérnökök először előzetes felmérést készítettek a falvak határáról, az uradalmi és jobbágyföldekről, ha ezekről térkép a korábbi időszakból nem állt rendelkezésre. Elkészítették a tagosításra vonatkozó javaslatot, amit az úrbéri törvényszék, a volt földesúr és a községi elöljárók hagytak jóvá, majd a rendezett állapotról is részletes térkép és telekkönyv készült – fogalmaz, hozzátéve, hogy Dunaalmás úrbérrendezési anyaga az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában meglehetősen hiányos.

A főlevéltáros elárulja, hogy 1855-ig gróf Zichy Miklós volt a dunaalmási uradalom – amelyhez Neszmély is tartozott –birtokosa, ekkor a klosterneuburgi Ágoston kanonokrend vásárolta meg. De soraiból az is megtudható, hogy Dunaalmás levéltárban őrzött első térképét 1832-ben Batáry Pál Komárom vármegye mérnöke készítette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában