Homokvasút

2022.11.08. 13:33

Egy dorogi fiatal kezdeményezésére épülhet újjá a csolnoki Ghimessy vasútállomás

A benyújtott kérelemnek megfelelően, a műszaki tervek, leírások és helyszínrajz alapján megkapta az önkormányzat az építési engedélyt, így megvalósulhat az egykori állomás rekonstrukciója.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Mint ismert, a Dorogi Homokvasutat már több mint harminc éve felszámolták. Létezése nem merült feledésbe, sőt, vannak jó néhányan – mint például Laub Dominik – akik időt, illetve energiát nem sajnálva lelkesen ápolják és kutatják a néhai iparvasúthoz fűződő tárgyi emlékeket. Az említett dorogi fiatal lapunknak korábban elmesélte, hogy a Ghimessy állomás maradványait egy nyomvonal bejáró séta során vette észre, később kiásta a föld alól a lépcsőket és megtalálta az épület alapját is.

Szintén Laub Dominik volt a kezdeményezője az újjáépítésnek, melyet Kolonics Péterné, Csolnok polgármestere is felkarolt. Időközben kiderült, hogy a rekonstrukcióhoz szükség van építési engedélyre, ezért a község vezetője felkérte a csolnoki származású Hampl Róbert János okleveles építészmérnököt a tervek elkészítésére.

Emellett pedig a kivitelezéshez szükség volt a településrendezési terv módosítására is. Az önkormányzat közösségi oldalán olvasható, hogy Hampl Róbert János munkáját nagyban segítette, hogy rendelkezésre állt az épület maradványainak felmérése, valamint, hogy fennmaradtak eredeti rajzok és fotók is.

Az eredeti állomásból csak az alapok, vagyis a padlóbeton maradt meg, a falakat elbontották, ugyanakkor a terv szerint az eredetivel megegyező sávalapot építenek majd, a felmenő falak nagyméretű téglából készülnek majd és le is fogják vakolni őket. A korhű rekonstrukció jegyében a nyílászárókat az eredeti méretüknek megfelelően gyártják majd le, a tetőszerkezet is hasonlítani fog az eredeti megjelenésére.

Kolonics Péterné hozzátette: a munkálatok várhatóan jövő tavasszal, a fagyok elmúltával kezdődhetnek el, a kivitelezést össze kell majd hangolni a vállalkozóval és a lelkes hagyományőrzőkkel. Ha elkészült az épület, akkor minden bizonnyal igazi turisztikai attrakció lesz, ugyanis a Bányászkör Instant Túrák útvonalai is érintik a helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában