Advent-elő

2022.11.21. 09:23

Advent-elő Környén: Csaknem harminc kiállító kínálta színes portékáit

Hetedik alkalommal szervezték meg a környei művelődési házban az Advent-elő programot, amely az ünnepre hangolódóan már ezernyi ajándékot és ötletet kínált. Emellett remek családi programokkal is várták az érkezőket.

Sugár Gabi

Igen népszerű volt a mézeskalács

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Megannyi színes, csillogó, kedves ajándék várta az érkezőket a környei művelődési házban. Az olvasóteremben a helyi Nőklub tagjai már az ünnepre hangoló kézműves foglalkozást tartottak gyerekeknek. A legkisebbek mellett a tobozdíszítés, vagy a karácsonyi függők összeállítását a szüleik, nagyszüleik is ellesték. Közösen alkottak, miközben az aulában és a nagyteremben csaknem harminc kiállító kínálta színes portékáit.

A környékbeli kézművesek és őstermelők biotermékekkel, gyógyító ásványokkal, teákkal megrakott asztalai mellett népszerűek voltak a kézműves szappanok, mézek, különleges lekvárok, de kínáltak csiliszószokat, savanyúságokat, zakuszkát, szörpöket, füstölt húsárút, házi sajtot, és az ünnepi süteményekhez diót is az ínyenceknek. A helyi Vöröskereszt hagyományos süteményvására is igen népszerű volt, szinte folyamatosan sorban álltak a stand előtt.

Régi vásznon régi filmek – A környei művelődési ház is csatlakozott az Országos Rajzfilm Ünnephez, így a színházteremben a nap folyamán három mesét is láthattak az érkezők az országban is egyedülálló filmvásznon, amely egyidős az épülettel, azaz 1965-ben szerelték be. Délelőtt válogatást láthattak Bálint Ágnes rajzfilmjeiből, majd délben A kiskakas gyémánt félkrajcárja és A telhetetlen méhecske volt látható, s délután a Bogyó és Babóca-sorozatból a Tündérkártyák című alkotást nézhették meg az adventi vásár alatt az érkező gyerekek. 

Különleges ajándéktárgyakra is lehetett bukkanni. Az ásvány- és gyöngyékszerek mellett textiljátékok, táskák, vagy csodaszép virágok, lakásdekorációk kellették magukat a standokon. Megszámlálhatatlan adventi koszorú mellett csodálatos horgolt figurák, csuhé- és pirográfképek vártak új gazdára.Készültek kis manóházak, és betonból kiöntött figurák is. Gombák, kis házak tucatjai, amelyek nemcsak a kert és az udvar díszei lehetnek.

Különlegesség volt a fürdőcsokoládé, amely látványra a csokoládét idézte meg, a funkcióját tekintve azonban a szeletkék a fürdővízbe helyezendők. A gyógyító mellett a beszédes, bölcs, és képes kavicsok mellett is sokan időztek. 

A gyönyörűen kimunkált kövekre kis matricák, szövegek, vagy egy-egy kedves üzenet került, és ezzel együtt üveg­gyantával befolyatták, hogy tartós és szép maradjon a lehető legtovább. Az asztalon egy kedves kis dobozka is díszelgett szÉpítő kövekkel, amelyek a jó házassághoz is hasznosak lehetnek. A benne lévő hófehér kavicsokra pedig sok-sok kedves üzenet volt felírva, hogy aki adja, szavak nélkül is elmondhassa gondolatait az ajándékozottnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában