Évforduló

2022.11.08. 15:02

20 éves önállóságát ünnepelte Ászár

Az ünnepségre azokat hívták meg, akik az elmúlt húsz évben aktívan és meghatározó módon részt vettek a település életében.

Sz. D. K.

Forrás: beküldött

A község önállóvá válásának 20. évfordulója alkalmából múltidézéssel egybekötött ünnepi megemlékezést tartottak Ászáron. A jeles nap alkalmából Pekár Zsolt polgármester és dr. Istvándi Csilla jegyző együttesen összefoglalták az elmúlt időszak meghatározó eseményeit, történéseit, dr. Árvai Lajos, az önálló Ászár első polgármestere pedig a községalakítás előzményeit.

Az ünnepség során a kezdeti időszakról és a jelen állapotról fényképeket és videófelvételeket vetítettek a résztvevők számára. A településvezető kiemelte: fontosak a község számára megújult épületek, terek, de még fontosabbak a bennük működő közösségek, hiszen nélkülük az épületek nem mások, mint üres falak.

Bebizonyították, hogy egységben az erő

A rendezvényen részt vettek az elmúlt húsz év polgármesterei, képviselői, intézményvezetői, önkormányzati dolgozói, egyházak képviselői, valamint mindazok, akik munkájukkal kiemelkedően segítették Ászár működését és fejlődését.

– Az elmúlt húsz évben Ászáron együtt tudtunk munkálkodni az önkormányzattal a jóért, és ez nagyszerű dolog – vallotta Vajsné Fazekas Ibolya református lelkipásztor, aki végezetül Mózes imádságának, a 90. zsoltárnak záró versével adott áldást a jelenlévőknek.

Az ünneplésnek azonban volt előzménye is. Október 28-án ugyanis tudományos konferenciával egybekötött munkaülést tartottak a Bakonyalján. A rendezvényen résztvevők Ászár Község Önkormányzat önállóságának huszadik évfordulóját itt is megünnepelték.

– Egész életemben a közigazgatás központosításában hittem – mondta beszédében dr. Mikolasek Sándor, az önálló Ászár első jegyzője és második polgármestere, aki még napjainkban is azt vallja, hogy a közigazgatást, tehát a szakmát centralizáltan kell megszervezni, de az önkormányzatiságot ettől el kell választani.

– A mai nap az ékes bizonyítéka annak, hogy a helyi közösség igazgatását, az önkormányzatiságot helyben, települési szinten szükséges kezelni. Mindezt látványosan bizonyítja Ászáron a középületek megújításának eredménye. Ez a feladat – akár az anyagiak, akár a fenntarthatóság szempontjából – számos olyan döntésre kényszerítette az akkori képviselőket, amelyek nem voltak sem könnyűek, sem pedig egyértelműek, ma azonban látszik, hogy az akkori döntéshozók helybeliként felelősen, bölcsen, előrelátóan döntöttek a fejlesztésekről – folytatta gondolatait dr. Mikolasek Sándor.

ácsár 20 ünnepség évforduló önállóság
Az eseményen összefoglalták az elmúlt 20 év meghatározó eseményeit
Forrás: beküldött

Az eseményt megtisztelte jelenlétével a testvértelepülés, Tany község küldöttsége is. Tóth Imre, a testvérközség korábbi polgármestere köszöntőjében elismerését fejezte ki az elmúlt húsz évi község- és közösségépítő munka során elért sikerek miatt, ami véleménye szerint jó példaként szolgál az utókor számára.

Dr. Veres Zoltán megyei jegyző a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat nevében üdvözölte a jelenlévőket. Örömmel említette, hogy nem csupán a megyei önkormányzat által koordinált pályázati fejlesztések miatt van kapcsolatban a községgel, hanem az itt folyó példaértékű helytörténeti munkának és az egyházakkal való aktív együttműködésnek köszönhetően már idén is többször volt alkalma együtt ünnepelni az ászáriakkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában