Emlékezés

2022.10.27. 12:40

Végigjárták az 1956-os helyszíneket Tatán (fotók)

Az 1956-os forradalom tatai kitörésének évfordulóján, október 26-án délután rendezték „Minden a vérükből termett” címmel az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő ünnepi felvonulást Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében.

G.D.V.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Kossuth térről induló megemlékezésnek összesen hét állomása volt, melyeknél a Bláthy Színpad tagjai, a Vaszary János Általános Iskola diákjai és a Peron Tehetségközpont növendékei tartottak kis beszédeket, felidézve az 56-os események tatai hőseinek emlékét. A felvonulást a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár vezette fel. 

A megemlékezők megálltak a Rákóczi utcában, dr. Mészáros Gábor emléktáblájánál, a Hősök terén a kommunista diktatúra áldozatainak emléktábláján, a tóparton található 1956-os kopjafánál, a Kodály téren, a Hősök emlékművénél, az Ady Endre utcában a rendőrség épülete előtt, ahol az első tatai sortűz dördült el.

A hagyományoknak megfelelően idén is Bajon, az egykori laktanya előtti emlékkőnél végződött a séta, ahol Schunder Tibor, Baj község polgármestere mondott beszédet, felelevenítve az 1956. október 27-i baji sortűz eseményeit. Schunder Tibor többek között visszaemlékezett a közelmúltban elhunyt szabadságharcosra, Wittner Máriára, aki részt vett a baji emlékhely egykori avatásán, és több alkalommal is vendége volt a tatai megemlékezéseknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában