Megemlékezés

2022.10.23. 15:30

Méltón emlékezett Tata az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeire (fotók)

Tatán is több programmal emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Az ünnep előestéjén, október 22-én ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak az Öreg-tó partján lévő kopjafánál, ahol többek között Markovics Milán Mór őrnagy, vezető kiemelt tábori lelkész mondott beszédet. 

– Mi, akik itt állunk, azt hisszük, hogy nem vagyunk történelmi személyiségek, azt hisszük, megvan a magunk kis élete, pedig mi mindnyájan a történelem alakítói vagyunk, ott és akkor, ahol, és amikor éppen lennünk kell. Minden példa arra int bennünket, hogy a szabadság kincs, amiért harcolni kell és harcolni érdemes. Ne feledjük, csak az erős dönthet, a gyengéről már döntöttek - mondta a lelkész.

A megemlékezés október 23-án délelőtt a körforgalomnál található emlékműnél folytatódott. A helyszínen ünnepi beszédet mondott Michl József polgármester, számolt be róla honlapján a város.
– Senki nem akar rab lenni, ez könnyű felismerés. Mindenki szeretne szabadságban élni, ezt is könnyű felismerni. De elkezdeni az önzetlen adást, a másokért élést sokkal nehezebb - hangsúlyozta a polgármester.

A tatai eseményen részt vett Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is.
– A mi nemzedékünknek nemcsak az ünneplés elégtétele, de némely hősök ismerete is megadatott. Közéjük tartozott Wittner Mária, 1956 élő lelkiismerete, aki a tatai megemlékezések gyakori résztvevője volt, s a közelmúltban hagyott itt minket. Elment, de akaraterejéből és hitéből fogant példája velünk maradt. Örökre megjegyeztük határozott mondatát "Az igazságot ki kell mondani!" − mondta beszédében az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában