Titkok a levéltárból

2022.10.30. 10:05

Fotón az első iskola – összeírás tanúskodik Alsógalla történetéről

Tatabánya levéltára minden hónapban megjelenít egy-egy jelentős dokumentumot, fényképet közösségi oldalán. Az októberi fényképen Tatabánya-Újváros első általános iskolája látható,

S. G.

Újváros első általános iskolájának építését a városrésszel egy időben, 1951-ben kezdték meg. A munkákban jórészt politikai foglyok vettek részt. Az alsógallai épületet pedig még félkészen adták át 1952-ben.

A városi tanács eleinte Révay Józsefről szerette volna elnevezni az intézményt, végül azonban évekig Tatabánya Újvárosi Állami Általános Iskola maradt a hivatalos neve. A köztudatban „egyes iskolaként” emlegették.

Az első időszakban, a 2. számú általános iskola megépítéséig, hatalmas létszámokkal működött az intézmény, és egy időben még a felnőttképzésnek is helyet adott. Ennek ellenére minta intézménynek számított, mivel itt már bevezették a központi fűtést a város többi iskolájával szemben, ahol még csak szenes kályhák voltak.

Az iskola 1959-ben vette fel a Mező Imre Általános Iskola nevet. 1992-től pedig Móra Ferenc Általános Iskola néven látja el oktatási feladatait az intézmény – olvasható a levéltár bejegyzésében.

Október hónap dokumentuma Alsógalla falu 1828. évi német nyelvű összeírása. A Központi Statisztai Hivatal 1869-es első adatgyűjtése előtt ilyen földesúri összeírások mérték fel a falvak népességét, valamint lakás- és birtokviszonyaikat. Ez a dokumentum a győri megyei levéltár iratanyagából került Alsógalla község iratai (V/101. fond) közé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában