Múltidézés

2022.10.22. 18:36

Soha nem látott történelmi fotókat, filmeket és dokumentumokat láthatunk Tatabányáról

Várostörténeti anyagok gyűjtésével, közkinccsé tételével kapcsolatos Topotéka oldal nyílt megyénkben is.

Sugár Gabi

Forrás: tatabanya.topoteka.net

Különleges ajándékkal lepte meg a múlt iránt érdeklődőket a Városi Levéltár, a Tatabányai Múzeum és a József Attila Megyei és Városi Könyvtár. Várostörténeti anyagok gyűjtésével, közkinccsé tételével kapcsolatos Topotéka oldalt állítottak össze. Az oldal előszavában olvasható, hogy a gyűjtemény célja, hogy mindenki számára hozzáférhető módon létrehozzák a Tatabánya történetével kapcsolatos, magánkézben őrzött fényképek, dokumentumok, hang- és filmfelvételek digitális tárházát. 

Továbbra is várják a magánkézben lévő dokumentumokat, ahol a közgyűjtemények munkatársai digitalizálják ezeket, majd ezt követően - igény szerint - visszaszolgáltatják a tulajdonosnak. 

A Topothek kizárólag archívum. Nem múzeum, nem történelmi mű. A Topothek gyűjt, archivál és kiállít – olvasható a webhelyen. Előnye, hogy mivel online archívumról van szó, mindig elérhető, korlátlanul bővíthető. A jövő számára is biztosítja azt a regionális tudást, amellyel csak kevesen rendelkeznek. A Topothek inkább a mindennapi élet, a normalitás dokumentálásával foglalkozik, mint az egyébként is gyakran dokumentált különlegességekkel. Már most is nagyon sok különlegességre lehet bukkanni az oldalon. Érdemes lapozgatni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában