Jegesúszók

2022.09.11. 15:37

Sikeresen szökött meg egy csapat jegesúszó az Alcatrazból, a komáromi Plavecz Péter is köztük volt

Jéghideg víz, erős és áramlatok nehezítették az úszást, ráadásul az óceán ezen részét kifejezetten kedvelik a cápák is.

Kemma.hu

Forrás: parameter.sk

A csapat először San Franciscóba utazott azzal a céllal, hogy az Alcatraz-szigetről kiússzanak a túlsó partra. A táv ugyan nem hosszú, azonban rettenetesen hideg a víz, nem mellesleg pedig ez a terület tele van cápákkal is. Az áramlat annyira erős volt, hogy U alakban kell az úszóknak tempózniuk annak érdekében hogy partot érjenek. Amennyiben az ember nem elég óvatos, a víz pillanatok alatt a Golden Gate híd felé sodorja. 

Plavecz Péter jegesúszó és csapata
Forrás: Facebook/Plavecz Péter

Augusztus 29-én ugrottak a vízbe. A csapatot Makai Zoltán, Pék Dezső és Hideghéty Péter mellett az észak-komáromi  a világbajnok jegesúszó, Plavec Péter képviselte, adta hírül a parameter.sk A szökésbiztos szigetről, ahol egyébként Al Capone is raboskodott, sikerült partra jutniuk.

A hét óceán (Ocean’s Seven) - közül Plavec Péter és csapata a következő helyeken úsztak eddig: Ír-csatorna (Írország és Skócia között) 33,7 kilométer, Cook-szoros (Észak-és Dél-szigetek között, Új-Zéland) 26 kilométer, Moloka'i csatorna (O'ahu és Moloka'i szigetek között Hawaii-on) 42 kilométer, La Manche-csatorna (Anglia és Franciaország között) 34 kilométer, Catalina-csatorna (Los Angeles, California) 33,7 kilométer, Tsugaru-csatorna (Honshu és Hokkaido között, Japán)19.5 kilométer, Gibraltári-szoros (Európa és Afrika között) 14,4 kilométer.

A folytatásban a Molokai és Oahu szigetek között húzódó 42 km hosszú Molokai-csatorna került a csallóköziek célkeresztjébe. Pénteken, szeptember 2-án bele is vágtak az újabb nehéz vállalkozásba, azonban az erős áramlás, a tengervizet korbácsoló szél, a magas hullámok miatt komoly akadályba ütköztek az úszók. 

Az előrejelzés sem volt ideálisnak mondható. Úgy döntöttek, hogy ennek ellenére mégis megpróbálnak megküzdeni a 15 csomós ellenszéllel, mivel az előrejelzés a következő napokra 20-25 csomós széllökéseket is jósolt. 

Belevágtunk. Harcoltunk egy órát a vízben, hogy lássuk hogyan haladunk, mennyire bírjuk az úszást a 2-3 méteres hullámokban. A nehéz döntés meghozatalát megkönnyítette a délutánra tovább romló előrejelzés. Valamint az egyre erősödő ellenszél. Köszönjük mindenkinek, aki szurkolt nekünk. A természet ma erősebb volt

 – ecsetelte a kísérletet meghiúsító tényezőket Pavecz Péter, a négyesfogat tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában