Titkos tervek

2022.05.21. 16:49

Nagy bejelentésre készül a guinness-rekorder és világbajnok komáromi jegesúszó

Plavec Péter a Sportfanatic Extrém Sportolók Csapatával oda-vissza úszta át az Észak-Írországot és Skóciát összekötő Északi-csatornát.

Gál László

Forrás: Facebook/Plavec Péter

Az észak-komáromi jegesúszó, Plavec Péter, amellett, hogy bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, a legutóbbi világbajnokságról is érmekkel tért haza. A jeges úszásról először egy könyvben olvasott, majd egy ismerőse avatta be a ritka számba menő extrém sport titkaiba, az edzések során aztán egyre több olyan emberrel ismerkedett meg, akik ugyancsak szívesen mártóznak meg a hideg vízben.

Péter végül két évvel ezelőtt jutott ki élete első világbajnokságára, idén pedig már rendkívüli sikereket aratott a lengyelországi megmérettetésen a legjobbak között. A VB-ig azonban hosszú út vezetett. Négy éve kezdte meg az edzéseket, hol  medencékben, hol vadvizekben, mindkét helyen heti két-három alkalommal. Elmondása szerint eddig a leghidegebb víz, amiben úszott, 1 fok körül volt. 

A guinness rekord a dunaszerdahelyi Sportfanatic Extrém Sportolók Csapatával valósult meg, akikkel Péter az Észak-Írországot és Skóciát összekötő Északi-csatornát úszta át oda és vissza. A jeges vízben négyen váltották egymást folyamatosan, de Péter elmondta, hogy ez koránt sem olyan egyszerű, mint ahogyan először gondolná az ember. A  hideg víz mellett természeti elemekkel, medúzákkal kellett úszás közben megküzdeni, emellett szigorú szabályok is kötötték a sportolókat. 

Amit magunkkal vihettünk, az egy úszószemüveg, egy fürdőnadrág és úszósapka volt. Semmiféle neoprén, vagy egyéb segítség felhasználását nem engedték. Mellettünk végi jött egy hajó, amely a biztonságunkra ügyelt, innen etettek-itattak bennünket. Felváltva úsztunk, óránként váltottuk egymást. A víz eléggé hideg volt, ha jól emlékszem 10-14 Celsiusfok között mozgott, emellett rengeteg mérges medúza is lebegett a vízben, ami számtalanszor okozott kellemetlenséget, mivel többször megcsíptek bennünket. 

– emlékezett vissza az extrém sportoló.

Plavec Péter világbajnok
Forrás: Plavec Péter

A lengyelországi világbajnokságon kétszázötven, ötszáz és ezer méteres távokon indult el, ahol az ötszáz méteres távon világbajnoki aranyérmet, ezer méteren és kétszázötven méteren pedig ezüstérmet szerzett, mellyel kapcsolatban megjegyezte: az ezer méteres távon mindössze tizenhárom tizeddel maradt el a második aranyérem megszerzésétől, mely csak annyin múlt, hogy a lengyel versenyző picivel hamarabb csapott be a célba. A versenyt egyébként az Odra folyóban rendezték. A víz 3, a levegő 5-6 Celsiusfokos volt a megmérettetés napjaiban. 

Augusztus végén újra a Sportfanatic Extrém Sportolók Csapatával ugrik vízbe. Azt, hogy mire készülnek, egyelőre még nem árulhatjuk el, de annyiban biztosak lehetünk, hogy sem izgalomban, sem veszélyekben, sem pedig teljesítményben nem lesz hiány. Plavec Péter megígérte, hogy a nyár végén mindannyian nagy bejelentésnek leszünk tanúi. Addig is várunk türelemmel és izgatottan várjuk majd a részleteket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában