Édes élmény

2022.09.10. 07:00

Megkóstoltuk az országtortát: Huncut szilva sült az országnak

Folyamatosan sütik az országtortát a megyei cukrászdákban, bár jóval visszafogottabb az idén a kereslet a szeletekre. Teszteltük mi is az ízvilágot, a borral spékelt huncut szilva, vagy a pisztácia és málna kombinációja lesz a befutó.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Érdekes – ha másban nem is, ebben egyetérthet, aki megkóstolta a Huncut szilva herceget. Egyesek szerint a vörösbor kölcsönöz némi pikáns ízvilágot az amúgy zömében édes falatoknak, és inkább a fahéj, mintsem a szilva domborodik ki belőle. Talán ezért kapta a huncut jelzőt. Mások, az édesszájúak szerint fenséges az ízvilág, és végképp érthető a fent említett titulus. Ízléseken kár vitatkozni...

Ki így, ki úgy gondolja, a győztes finomságot a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrásza, Karikó Orsolya álmodta meg. Több helyen is megkóstoltuk az édességet, ami nevében ugyanaz volt, ízében és árában különbözött. Az eltérés lehetséges, azt a különféle alapanyagok indokolják. Függ a szilva fajtájától és a gyümölcs savasságától is. Tehát hiába kapják meg a megyei ipartestület tagjai a grammra pontos receptet, minimális eltérést kiérezhetnek az ínyencek. Ennek függvényében változhat az ár is: kérhetnek ötven, akár száz forinttal többet is egy-egy szeletért a cukrászdákban. Megyénkben 1090-et, de 1200 forintot is fizethetünk a süteményért. 

Egy ideje a tatabányai Stop Cukrászdában is meg lehet vásárolni az országnak sült szeletekből. Rabóczky Erzsébet aranykoszorús mestercukrász elmondta, nem egyszerű elkészíteni a szilvás süteményt. Először fagyasztott gyümölccsel próbálkoztak, később friss szemekből készítették a Huncut szilva herceget. A mestercukrász szerint az eddigiekhez képest nagyon macerás az elkészítés. Szavainak hitelt ad, hogy a recept több A4-es méretű lapra fért rá, az elkészítési technológiának pedig még egy plusz oldalt szánt a torta kitalálója. – Ahány összetevője van a tortának, azt külön kell megsütni, illetve megfőzni. Az elkészítése egy másik tortához képest majdnem háromszor annyi ideig tart – mesélt a sütési folyamatról Erzsike.

A Nagyi kedvence lett az idei cukormentes torta. A mascarpone-s, málnás, pisztáciás édesség, melynek a tésztáját csipkebogyó lekvárral kenték meg, maradandó(bb) ízeket hagyott az emberben. 

– Imádom sütni. Az elmúlt évek egyik legjobbja lett – vélekedik a mestercukrász, aki szerint a Nagyi kedvence nemcsak Tatabányán, hanem Tatán a Petre Cukrászdában is nagy népszerűségnek örvend. A cukormentes édességet augusztus 19-e óta lehet megvásárolni a barokk kisvárosban. A süteményt olyan sokan keresik, hogy már újabb adagot kellett sütni belőle. Mondhatnánk, hogy éppen időben érkeztünk, de nem. A szemünk előtt vásárolták meg az utolsó szeletet...

– Abszolút kalóriaszegény az idei cukormentes torta. A piskótája mandulából és kókuszlisztből készült, ami igazán különlegessé teszi az édességet – hangsúlyozta az egyik tatabányai cukrászdában, a nagy múltú Gála pultjában kiszolgáló fiatalember. A cukrászoktól megtudtuk, egyre népszerűbbek a cukormentes termékek, idén jóval többen vásárolják meg azokat, mint a hagyományos alapanyagból készült finomságokat.

Az országtorta mentes változatai 2012 óta sülnek. Elsőként az Almatorta egressel volt a befutó, de a teljesség igénye nélkül készült már ribizlihabos, barackos buboréktorta és áfonyahercegnő is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában