Tűzifaprogram

2022.09.22. 14:01

Már átvehető a tűzifa - eláruljuk, hol, hogyan és mennyiért lehet hozzájutni megyénkben

Elindult a kormány által meghirdetett tűzifaprogram: az állami erdőgazdaságoknál háztartásonként 10 köbméter tűzifát lehet egységes, maximált áron vásárolni. Hatalmas az érdeklődés.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható az adott területekre jellemző fajösszetétel szerint. A hengeres tűzifa egységes, maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára erdei köbméterenként, a keménylombos esetében 30 000 forint, a lágylombosnál és a fenyőnél egyaránt 19 000 forint.

A program a kijelölt értékesítési helyeken az igény bejelentésével és a megrendelt tűzifa árának befizetésével veszi kezdetét. A termelések megkezdődtek, a megrendelt tűzifa folyamatosan, a vásárláskor jelzett ütemezésben vehető át. 

 A Vérteserdő Zrt. kommunikációs vezetője, Boglári Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy hatalmas az érdeklődés, már csaknem 14 000 köbméter tűzifára jelentettek be igényt. Az erdészeti fuvarszervezéssel végzett kiszállítások folyamatosak. Fontos feltétel, hogy háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható, de van lehetőség ennél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is. A 10 köbméterbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége.

Tűzifa
Hatalmas az érdeklődés, a szállítás logisztikája, azonban fejtörést okozhat
Fotós: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

– A lakcímkártyán szereplő tartózkodási hely az elsődleges. Ha ez nincs, akkor az állandó lakcím számít, ez alapján ki lehet választani az illetékes erdőgazdaságot. A listák elérhetőek a www.verteserdo.hu-n a tűzifa vásárlói tájékoztató felületen. Amennyiben a cím alapján az igénylő a Vérteserdő Zrt. működési területén található településen lakik, az illetékes erdészeti igazgatóságot kell keresnie telefonon, e-mailben vagy személyesen– mondta Boglári Zoltán kommunikációs vezető.

Az értékesítési helyek - Gerecsei Erdészeti Igazgatóság, 2800 Tatabánya, Dózsakert u. 63. - 34/310 838 - [email protected]. Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság, 8083 Csákvár, Tompa u. 3. - 22/354-001 - [email protected]. Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság 8066 Pusztavám, Ipartelep 09/44 hrsz. - 22/417-105 - [email protected]. Síkvidéki Erdészeti Igazgatóság, 2870 Kisbér, Angol kert 1/A. - 34/353-703, [email protected]. Vérteserdő Zrt. Központ, 2800 Tatabánya, Dózsakert u. 63 - 34/316-733/130 - [email protected]. Az átvételi, a közvetlen kiszolgálási helyek Pusztavámon, Csákváron, Bakonyszombathelyen és Tatabányán találhatóak. A lista szintén elérhető a www.verteserdo.hu-n a tűzifa vásárlói tájékoztató felületen.

– Ezt az adategyeztetés, a fafajcsoport kiválasztása követi. Kizárólag fafajcsoportot lehet választani, fafajt nem. Mindig a készleten levő keménylombos, lágylombos vagy fenyő fafajokból történik a maximált árú faanyag kiadása. A pénztárban lehetséges készpénzes és kártyás befizetés egyaránt. A kiszállítás esetében a Vérteserdő Zrt. a 10 köbméteres befizetett mennyiség esetére felajánlja az erdészeti szervezésű fuvar lehetőségét. A kisebb tételeknél egyéni fuvarszervezéssel az átvételi helyekről lehetséges a faanyag átvétele. Ekkor annyi faanyag fizethető be 10 köbméterig, amennyit az igénylő egy nap alatt el tud vinni az átvételi helyről. Oda kizárólag akkor lehet menni a befizetés után, amikor a  hely vezetője felhívja az igénylőt  – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában