Barnakőszén

2022.09.21. 07:00

Felmérik a barnakőszénigényeket Komárom-Esztergomban is

A Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára a települések közreműködését kérte a lakosság téli fűtéséhez szükséges szénigényének felméréséhez. Ez egyelőre még csak a kormányzati döntés megalapozását szolgálja. Egyelőre sem a várhatóan igényelhető szénmennyiségről, sem annak áráról nem tudnak tájékoztatást adni a hivatalok.

Petrik József

Fleck László széntelepvezető

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Az energiakrízis csökkentése érdekében a kormány gondoskodni kíván a lakossági téli fűtéshez szükséges tüzelőanyag biztosításáról. Emiatt a BM szeptember derekán lakossági barnakőszén igényfelmérést rendelt el, amelynek végrehajtásával az önkormányzatokat bízta meg. Ez ügyben három települési vezetőt kérdeztünk arról, hogy községükben mekkora az érdeklődés.

Schunder Tibor, Baj polgármester a szénigényléssel kapcsolatban elmondta, hogy a településen szeptember 26-án délig lehet jelezni a polgármesteri hivatalban, ha valaki barnakőszénnel szeretne, illetve tud tüzelni. Az önkormányzat készített egy kvázi jelentkezési lapot az igényfelmérés gyorsítására. Eddig a településen ketten jelezték, hogy szénnel tüzelnének.

Simon László, Kocs polgármester kiemelte, hogy náluk egyelőre nincs érdeklődés a szén iránt. Elmondása szerint, a községben a széntüzelés  a múlté. A tűzifára viszont van igény, mert ahol megmaradtak a hagyományos fűtés mellett, ott is – elsősorban – fával tüzelnek. A település lakóinak többsége már régen gázfűtésre állt át, illetve mostanában a villanyfűtés is egyre népszerűbb. Mindenesetre a szénigények bejelentését szeptember 26-án 12 óráig várják a községházán.

A barnakőszén igénylés feltétele - Csak az adott településen élő, barnakőszén-tüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkező lakosok jelezhetik a 2022–23. évi fűtési szezonra vonatkozóan igényüket a szükséges mennyiséget mázsában feltüntetve. Lakossági igénybejelentés feltételei: Ilyen az egy háztartásban együtt élő, egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége. Egy háztartással összefüggésben egy ember élhet igénybejelentéssel, amely személy bejelentett lakhelye, illetve bejelentett tartózkodási helye az adott ingatlan. Továbbá egy háztartás által bejelenthető maximális barnakőszén igény legfeljebb csak a következő fűtési szezonban várhatóan felhasznált tüzelőanyag mennyisége lehet.

Mezei Ferenc, Szárliget polgármestere közösségi oldalán adta hírül, hogy igényfelmérést végeznek a lakosság körében a barnakőszén felhasználással kapcsolatban. Kérte azon ingatlanok tulajdonosait, akik szénnel tudják megoldani a téli fűtésüket, jelezzék a polgármesteri hivatalban, hogy előzetes kalkuláció alapján mennyire lenne szükségük a téli fűtési szezonban. A bejelentéseket szeptember 29-ig a 34/433-896 telefonszámon, illetve a [email protected] címen várják.

A polgármester hangsúlyozta, az előzetes igényfelmérés nem jelent automatikusan támogatási jogosultságot, csak és kizárólag a tárca javaslat-előkészítő munkájához szükséges. A község első embere hozzátette, nem érkeztek tömeges igénybejelentés. A faluból eddig összesen hárman jelezték szénigényüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában