Álomhalak

2022.09.24. 16:40

Kapitális fogások: a legek versenyét rendezték a neszmélyi Dunán (fotók)

Huszonegy csapat indult az ország minden részéből és a Duna túlpartjáról a nem mindennapi horgászversenyen.

Szőts István

Forrás: KEMHESZ

Fotó: Kovacs Gergely

A neszmélyi Duna-ágban rendezte meg legnagyobb versenyét a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége. A négy napon át megszakítás nélküli megmérettetésen csak az öt kiló feletti amurok és pontyok számítottak. A természetes víz halbőségét mutatja, hogy 15 darab, tíz kiló feletti pontyot jelöltek meg, a legnagyobb hal egy 18 kiló feletti amur volt.

A KEMHESZ idei nagyhal fogó versenyén 21 csapat indult az ország minden részéből és a Duna túlpartjáról. A három fős legénységek 96 óráig élvezhették a természetes víz minden varázsát, az áradó-apadó vizet, a bedőlt fákat, a változatos mederviszonyokat és a szeszélyes időjárást. 

A szövetség egy folyamatosan működő közösségi oldalt rendelt az eseményhez és mindenről részletesen beszámolt az érdeklődőknek. A győzelmet a Dunai Horgászok I. csapata szerezte meg a többi csapatot messze maga mögé utasító horgászatával, 165 kilogramm feletti fogással, mely kimagasló eredmény egy természetes vízen.

Második lett a Csőri-Csali Horgászbolt 83,2 kilogrammal, a harmadik helyet az Esztergomi Snecizők szerezték meg, 74,1 kilóval. A legnagyobb halat, egy 18 kiló feletti amurt, az Alibi Fishing Team tagja, Keller Csaba mérlegelte.

A neszmélyi Duna-ág állományának méretét mutatja, hogy a versenyzők 76 darab, öt kiló feletti halat mérettek be, összesen 648 kilónyi súllyal. Elmondható, hogy a mellékágaknak megvan az a stabil, szaporodó képes anyaállománya, amely a jövőt jelentheti, ha kellőképpen vigyázunk rájuk.

A KEMHESZ  az esemény alatt igyekezett a később szakmai munkában is előremutató információkat gyűjteni, így 15 darab, 10 kiló feletti pontyot jelöltek. Ebből szeretnének egy bővülő adatbázist létrehozni a halak növekedéséről, vándorlásáról, táplálkozási és szaporodási helyeiről.

A megyei Duna-szakasz halbőségéhez hozzájárul, hogy a KEMHESZ az elmúlt években rekord mennyiségű halat telepített a vizekbe részben saját forrásból, részben pedig az állami intervenciós intézkedéseknek köszönhetően, valamint megszűnt a halászat és a szövetség jó gazda módjára, hosszú távra tekintő, tudatos halgazdálkodást folytat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában