Őszi szezon

2022.09.19. 19:18

Ezeket a fotókat látnotok kell: vicces bábok díszítik Tárkány utcáit

Maszkos életmentők, részeges gazdák és egy kukoricát szemező alak – már most ötletes alkotások készültek a Tárkányi Római Katolikus Egyházközösség által meghirdetett szalmabábkészítő versenyre.

Raffael V.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

 Az október 1-jén rendezendő katolikus családi napra és a szüreti felvonulásra családok, barátok alkotásait várják, akik színessé teszik a falu utcáit különböző figurákkal, kompozíciókkal. 

Az elkészült alkotásokban feltűnnek füstmaszkos szalmaalakok is, a tűzoltóság udvarán az életmentő babák éppen egy bajbajutottat fognak közre, hogy megmentsék. A kompozícióban természetesen szerepel az őszi asztalok hagyományos dísze, a tök is. Piros Vince és Sánta Rozália is feltűnik a bábok között: két baba éppen összeházasodni készül. A menyasszony fehér ruháját a szél lengeti, miközben leendő férje nyakkendőjét megragadva tessékeli az oltárhoz. Egy baleset helyszíne is feltűnik a kompozíciókban: egy kerékpáros épp egy szalmabálának hajt akkora erővel, hogy a vasparipa első kereke éppen elgurul a helyszínről. 

A madarakat kergették velük - A wikipedia.hu szerint a szalmabábok, így a madárijesztők a régi időkben a kártékony állatok, különösen a madarak ellen használták – elijesztették vele őket a zsenge vetéstől és az érett terméstől. Gyakori formája egy ember alakú váz, amely egy botból, vagy ácsolt kereszt alakú fából áll, amire különféle rongyos ruhadarabokat rögzítenek, gyakorta kalappal tetézve, melyet a szél lenget, s így élő emberhez lesz hasonlóvá. Leginkább a veteményesekben fordul elő – tették hozzá. 

A fő utcán szintén számos furfangos alkotás feltűnik, köztük a száraz kukoricát szemező, kezeslábasba öltöztetett alak is, aki derűsen ül a ház előtt, megmosolyogtatva ezzel az úton elsuhanókat is. Kicsit távolabb egy többtagú jelenetet láthatunk: a részeges alakok között a ház asszonya tesz rendet egy sodrófával. A falu széléhez közelítve szintén a székeikbe süppednek a szalmababák: csendes borozást láthatunk. Mellette egy rugóra erősítve a napjainkban felkapott Nagy pénzrablás című sorozat maszkját viselő alak.

Az ötletes szalmabábokat keddig helyezhették ki a lakók az utcákra, a műveket egy öttagú zsűri fogja értékelni egy hét múlva szombaton – közölték a szervezők. A szalmabábokat bíráló döntnökök tagjai az ötletesség, kreativitás alapján hozzák meg döntéseiket. Az évről évre hagyományosan megszervezett verseny első három helyezettje jutalomban részesül, az eredményeket a katolikus családi nappal egybekötött szüreti felvonuláson értékelik – tették hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában