Szívszorító

2022.09.04. 08:13

A halál torkából mentették meg Lizit, a 12 éves tacskót a tatai állatvédők

A 12 éves tacskó nyugdíjasgazdája az állatvédőknek azt mondta: nem tudta volna fizetni a kutya orvosi költségeit, emiatt választotta az eutanáziát.

Kemma.hu

Forrás: Tatai Állatvédők/Facebook

Az utolsó pillanatban, a műtőasztalról mentették meg a Tatai Állatvédők Lizit. A 12 éves kis tacskót annak ellenére vitte altatásra a gazdája, hogy a kutyának van esélye a gyógyulásra. A nyugdíjas nő az állatvédőknek azt mondta, azért választotta az eutanáziát, mert nem tudta volna fizetni a kutya orvosi költségeit.

A tatai Állatvédőt évente több tucat olyan esethez vonulnak ki, amelynél egy beteg kutyát főként megfontolásból altatna el a gazdája. A túlélési esélyek olykor valóban nem túl jók a leromlott állapotú ebek esetében, így az orvosok sem erőltetik a további vizsgálatokat, műtéteket. Főleg, ha a gazdi sem partner ebben. Lizinek, hála a megmentőinek, most mégis van esélye egy boldog öregkorra.

– Hétfő délután voltunk bent a rendelőben az egyik kollégámmal. A saját kutyáinknak mentünk gyógyszerért. Ekkor vettem észre egy autót, ami a tűző napon állt, benne egy kutyával. Szóltam a mellette álldogáló idős hölgynek, hogy ne hagyja ott az állatot. Azt válaszolta, úgyis eutanáziára hozta a kutyát – mesélte  a Blikknek a Nagy Éva, a Tatai Állatvédők munkatársa, aki segített bevinni Lizit a rendelőbe, miközben kifaggatta a gazdit, miért is kell a kutyust elaltatni:

Azt mondta, egész éjjel sírt, már a szomszéd is átjött, hogy csináljon vele valamit. Kérdeztem, hogy miért nem nézeti meg mi a baja, miért nem ad neki esélyt, hiszen egy tacskóról van szó, még lehet pár szép, boldog éve. Azt felelte, hogy a nyugdíjából neki erre nincsen pénze.

–Úgy sejtettük, miután megtapogattuk a kutyát, hogy emlődaganata van. Éreztem, hogy ennek ellenére még menthető lenne. Sírva kiviharzottam a rendelőből. Nemsokára utánam jött a társam, Zoli. Csak némán ültünk az autóban egymás mellett. Elindította a kocsit, majd egyszer csak rám nézett. Tudtam, hogy egyre gondolunk. Ha a kutya menthető, mi segítünk. Rohantam is vissza a rendelőbe. Lizi már bent feküdt az orvosnál, készítették elő az altatásra. Szóltam, hogy innen átvesszük, ha a gazda sem bánja – idézte fel az eseményeket Éva, hozzátéve, hogy az idős nő bólintott és azt mondta:

Vigyék.

Lizit ezután alaposan megvizsgálta az orvos. Az állatvédők gyanúja pedig beigazolódott: a kis tacskónak emlődaganata van.

– Adtak neki egy injekciót, amitől erőre kapott. A rendelőből már a négy lábán hoztuk ki. Futkosott, szaglászott. De nagyon beteg, úgy néz ki, két műtét vár még rá. Jelenleg egy befogadónk kertjében van, a szabad levegőn jól érzi magát. Nem bántjuk a gazdát, tisztában vagyunk azzal, mennyire drágák a kezelések, nekünk is milliós havi költségeink vannak. Csak annyit szeretnénk, kérjenek ilyenkor segítséget, az nem kerül pénzbe – könyörgött Éva, aki kollégáival együtt rendszeresen szervez gyűjtéseket a Lizihez hasonló beteg, altatásra váró kutyáknak.

Van, hogy a gazdák nem is kérik vissza az állatokat. A korábban halálra ítélt, de gyógyult ebeket ebben az esetben örökbe adják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában