Rezsi

2022.08.03. 17:44

Ugrásszerűen megnőtt a kereslet a kályhákra - a szőlősi kályhamester naptára is tele

A rezsiárak módosításának bejelentését követő héten a kályhák, kandallók iránti kereslet néhány nap alatt a többszörösére nőtt. A gyártók nem is tudják tartani a lépést, a forgalmazóknál készlethiány alakult ki. Simon András vértesszőlősi kályhamester mondta el lapunknak tapasztalatait.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az átlagnál magasabb fogyasztói díj növekedésének hírére a háztartások azonnal megkezdték az energiamegtakarítási lehetőségek, illetve az alternatív energiaforrások felkutatását, amit a kereskedők azonnal megéreztek. Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik azért akarnak átállni fatüzelésre, mert jelenleg mindenük, így a fűtés is áramról megy.

– Nyárra már nem tudok  időpontot adni – mondja Simon András, vértesszőlősi kályhamester. – Egy jó szakembernek mindig van munkája. Általában három hónapra előre dolgozunk, de most nagyon megugrott a kályhát vásárolni szándékozók száma és ez leginkább a cserépkályhára igaz – mondta el tapasztalatait a vállalkozó, szavainak hitelt ad 35 éves szakmai tapasztalata.

Kályha Vértesszőlős
Sokan váltanak alternatív fűtési megoldásra
Forrás: Flajsz Péter / 24 Óra

A kályhamester kérésünkre számokkal is alátámasztotta az elhangzottakat. Simon Andrásnál legalább 1,2 millió forintos költséggel jár egy cserépkályha és három-négy nap alatt elkészül. Azonban a gyártók alig tudják tartani a lépést a megrendelőkkel. Idő, mire sorra kerül a megrendelő és idő, mire legyártják a cserepet. Ez utóbbi körülbelül két-három hetet jelent, de a beüzemelés miatt is változhat a végső időpont. Abban az esetben pláne, ha nincsenek meg az alapvető feltételek: a legtöbb újépítésű háznál például nincsen kémény, ahol távozhat a füst.

A vértesszőlősi szakember nem tud túl jó hírrel szolgálni azoknak, akik most szeretnének cserépkályhára váltani. Azt mondja, egy mai rendelés legkorábban január közepén készül el. Andrásék otthonában is cserépkályha van, egy átlagos téli napon 3,5 kilowattos teljesítményű modell 12 órán át képes fűteni a házat 10-15 kilogramm fával.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból is látható, hogy jelentősen megdrágult a tüzelő: 100 kilónyi egységes, fűrészelt tűzifa tavaly június óta 15,5 százalékot drágult. Akkor még átlagosan 4230 forintba került, míg idén már 5010 forintért lehetett kapni a KSH szerint. Tavaly előtthöz képest pedig, amikor még átlagosan 4110 forintért lehetett hozzájutni ugyanennyi fához, majd 1000 forinttal emelkedtek meg az árak.

Napelemet keresnek klíma helyett - Teljesen átírták az online eladásokat az új rezsicsökkentési szabályok. Klímaberendezést, szárítógépet, medencét, de még bőröndöt is kevesebbet rendelnek az egyik online áruház közzétett adatai szerint. A bejelentés óta ugyanakkor megnőtt a kereslet a napelemek, a fogyasztásmérők és a több eszköz kikapcsolását egyszerűsítő hosszabbítók iránt is. Fatüzelésű kandallót például olyan sokan rendelnek, hogy ideiglenes készlethiány alakult ki, és a nyári szezonban alapvetően nincs raktáron jelentős készlet e terméktípusból.

Fából nem lesz hiány. Szűkebb hazánkban, a Vérteserdő Zrt. működési területén is elegendő tűzifa áll rendelkezésre. Éves szinten mintegy 100 ezer köbméter tűzifát termelnek, ebből még csaknem a fele kerül év végéig piacra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában