Allergia

2022.08.26. 14:49

Stop a parlagfűnek! - repülőről is ellenőrzik a földeket a megyében

Dr. Kancz Csaba főispán pénteken Facebook-oldalán közölte, hogy mostantól légi úton is felderítik megyénkben a parlagfűvel fertőzött területeket, amelyben a kormányhivatal növényvédelmi szakemberei vesznek részt. A repülőgépes ellenőrzés során rövid idő alatt nagy terület áttekintése történik meg.

Kemma.hu

Parlagfűgyérítés sajtótájékoztató

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Kovács Péter

Dr. Kancz Csaba hozzátette: azokon a földeken, ahol a jogszabályi előírások ellenére nem történt meg a mentesítés, és virágbimbós vagy virágzó parlagfű állomány található, a hivatal a földi helyszíni visszaellenőrzést követően elrendeli a közérdekű védekezést, a gondatlan földhasználót pedig bírsággal sújtja. Amennyiben a parlagfű borítása meghaladja a 30 százalékot, úgy kultúrnövény jelenlétében sincs akadálya a közérdekű védekezésnek. A bírság összege – a terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően – 15 000 forinttól 5 millió forintig terjed.

Kérik az érintetteket, hogy különös odafigyeléssel végezzék a földek művelését, az út menti, beruházási és egyéb területek gondozását, mivel a pollent szóró parlagfű humán-egészségügyi szempontból jelentős kockázattal bír.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában