Piknikfesztivál

2022.08.02. 20:00

A krumpli Komárom-Esztergom megyei őshazájában még az ételzsűrizés is ökumenikus

Tizenhárom főzőcsapat mérte össze tudását a hétvégi nagyszabású rendezvényen, a piknikfesztiválon.

W. Zs.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Természetesen a legfőbb szempont az volt, hogy minden étel tartalmazzon burgonyát, hiszen  település arról híres, hogy a megyében itt termett először a gumós növény. A bokodi séfek mindezt alapul véve, már kora délután elkezdték felaprítani a hozzávalókat, hogy elkészüljenek a finom ételek mire megérkeznek a vendégek. 

A versenynek, miként a fesztiválnak is, a főutca adott otthont, így hát nem csoda, hogy finom illatok járták át a település minden zeg-zugát. Egyebek mellett készült káposztás-babos bárány, csülök, pincepörkölt és krumplis lepény, de a krumplistészta újragondolt változata is szerepelt az „étlapon”.  Nem volt könnyű dolga az ítészeknek, mert az alapvető kitételnek mind eleget tett, azonkívül egytől-egyig finom ételek készültek. A zsűri tagjai négyen voltak, a három felekezet képviselője és egy szakács. 

Daka Arnold mellett Éber Vilmos katolikus pap, Kacsora Szabolcs református és Sinkó Gábor evangélikus lelkész járt végig és pontozta a remekműveket. Inkább az ízharmónia, mintsem a tálalás volt hangsúlyos. A versenyen kívül nem maradhatott el idén sem a látványos ökörsütés, amelyet a helyi vadásztársaság készített. A jószág reggel hat órától egészen délutánig forgott a nyárson. Igen nagy látványosságnak számított a településen áthaladó buszok utasainak. Egy adag étel árával a Móra Ferenc Általános Iskolát lehetett támogatni.

Nehezen, de megszületett a végeredmény

Noha nem volt könnyű dolga az ítészeknek, csaknem félórás egyeztetés után megszületett a végeredmény. A főzőversenyen első helyezett lett Pataki János, aki gulyást készített. A második helyet a katolikus egyház képviselői szerezték meg, erdélyi csorbalevesükkel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Kemenesi Krisztián állt, paprikáskrumplit és burgonyagombócot készített. Az idén több csapat indult (13) mint tavaly, a legtöbb eddig 19 volt.

Csolnok és Bokod között jó a kapcsolat

Fakanalat ragadtak a Csolnoki vagányok is. Sodort nudlit készítettek káposztával és bivalyburgonyával is kedveskedtek a bokodiaknak. Ottjártunkkor paprikáskrumpi készült az üstben. Mint megtudtuk, a két település között két évvel ezelőtt alakult ki jó kapcsolat a Megyénk körül, megyünk körül című megyei rendezvény kapcsán. A látogatás olyan jól sikerült, hogy azóta rendszeresen részt vesznek egymás kulturális programjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában