Omikron

2022.07.14. 17:34

Szigorúbb maszkviselés, emelkedő Covid-esetszámok - ideje az emlékeztető oltásnak

Már a múlt héten kötelező lett a tatabányai Szent Borbála Kórházban a maszkviselés minden betegellátó helyen. Nem véletlenül, hiszen a heti adatok azt mutatják, hogy megugrott az omikron új változatainak fertőzőképessége.

T. Z.

Forrás: MTI

A kormányzati központ jelzése szerint több mint 70 százalékos emelkedést mutatott az új fertőzöttek száma. Igaz, főként Budapesten, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a betegek száma, de megyénkben is emelkedést mutatnak az adatok.

Kemenesi Gábor virológus a közösségi oldalán már egy esetleges új hullámot jelez, aminek szerinte az is oka lehet, hogy jóval gyorsabban képes újabb variánsok kitermelésére a vírus. Tény, hogy az utóbbi két hétben 30 százalékkal nőtt világszerte az újonnan regisztrált esetek száma, elsősorban az omikron variáns BA.4 és BA.5 alvariánsai miatt. 

Nem véletlen, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már nemcsak a 80 év feletti, hanem a 60-79 éves korosztály és a veszélyeztetett csoportok tagjainak is javasolja az mRNS-vakcina második emlékeztető adagjának felvételét.

Ugyan júliusban a komáromi Selye János Kórházban megszűnt az oltópont, de a hónap második hetétől péntekenként lesz oltási akciónap a kórházi oltópontokon. Például a Szent Borbála Kórházában minden pénteken 14-19 óra között van erre lehetőség, akár időpontfoglalással, akár előzetes regisztráció nélkül is. Emellett az oltás továbbra is kérhető bárhol a háziorvostól, házi gyermekorvostól is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában