Agrárkamara

2022.07.12. 17:44

Megyénkben kevesebb gondot okoz a jégverés

Információink szerint Komárom-Esztergom megyében továbbra is működik a jégkármérséklő technológia.

P. J.

Forrás: Shutterstock

Tudományosan bizonyított tény, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatásával kialakított jégkármérséklő rendszer nincs hatással a csapadékmennyiségre, a technológia, használata során csak a jégszemcsék méretében idéz elő változást.

A tudományos vizsgálatokon túl a gyakorlati tapasztalatok is a fenti megállapítást támasztják alá. A NAK szerint mégis egyre szélesebb körben terjed az a minden tudományos alapot nélkülöző tévhit, ami szerint az országos jégkármérséklő rendszer tehető felelőssé az ország több pontján kialakult súlyos aszályért.

A közelmúltban mivel több területen is megfenyegették a rendszer részeként működő generátorok kezelőit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) bejelentette, bizonyos térségekben leállítja a jégkárelhárító rendszert. Viszont a kialakult feszült helyzet miatt számos területen nem tudja teljeskörűen biztosítani a védekezést, csak részleges jégkár elleni védelemre nyílik majd mód, ami nemcsak a gazdálkodókat, hanem a lakosságot, az ingatlanokat és az ipari létesítményeket is fokozottabb veszélynek teheti ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában