Most vagy soha!

2022.06.28. 17:38

Hollywoodi mércével mérve is különleges a Komáromban forgatott film (fotók, videó)

Komáromban és Esztergomban is forgatják a Most vagy soha! című filmet, amely Petőfi Sándor költőről és a márciusi ifjakról szól. Az alkotást 2024 tavaszán tervezik bemutatni.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: Czunyiné dr. Bertalan Judit/Facebook

A Monostori erőd népszerű forgatási helyszín, ahová hazai és külföldi filmesek is szívesen érkeznek. Nemrégiben Tóth Gabi és Mező Misi énekesek is forgattak itt videóklippet, amelyek idén március 15-én kerültek fel a Youtube-ra. Tavaly decemberben a Hadik című huszármozi egy részét is itt forgatták, az erőd volt ugyanis Berlin városa, amelyet a címszereplő megsarcolt. A Hadik-film fő célja az, hogy minél szélesebb körben megismertessék Hadik Andrást, a sikeres hadvezért a nagyközönséggel.

Petőfi Sándort viszont szinte senkinek nem kell bemutatni. Az 1848-ban játszódó kalandfilm, a történelemből ismert személyek életre keltésével és grandiózus látványvilág megteremtésével elevenednek meg március 15-e spontán alakuló, mégis elementáris erővel végbemenő eseményei – olvasható a Nemzeti Filmintézet (NFI) oldalán.

A film jeleneteit a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumnál, az Andrássy úton, a budai várban, valamint Sopronban, Esztergomban és Komáromban rögzítik. Az NFI támogatásával készülő Most vagy soha! forgatókönyvét Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk írta, a film képi világáért Dobos Tamás operatőr felel, a film rendezője Lóth Balázs, producerek Csincsi Zoltán, Fülöp Péter, Kriskó László és Rákay Philip. 

Ahogy arról a Magyar Nemzet is írt, a főszereplők kiválasztását hosszú casting folyamat előzte meg. A főszereplők kiválasztását hosszú casting folyamat előzte meg. Petőfi Sándort Berettyán Nándor Jászai Mari-díjas színész, míg a költő feleségét, Szendrey Júliát Mosolygó Sára formálja meg.

Jókai Mórt a filmben a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja, Koltai-Nagy Balázs; Vasvári Pált a budapesti Nemzeti Színházban játszó Fehér Tibor; Irinyi Józsefet a Vígszínház tehetsége, Ertl Zsombor; Vajda Jánost a Pécsi Nemzeti Színházban fellépő Reider Péter; Vidats Jánost a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház társulatát erősítő Hajdu Tibor, Degré Alajost a budapesti Nemzeti Színházban bizonyító Berettyán Sándor, Irányi Dánielt pedig az Örkény Színházban színpadra lépő Novkov Máté alakítja.

A Monostori erődben Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is meglátogatta a forgatást, ahol Rákay Philippel, a film egyik forgatókönyvírójával, producerével lesett be a kulisszák mögé. Az országgyűlési képviselő közösségi oldalán osztott meg képeket a találkozásról.

Lóth Balázs, a film rendezője a Facebookon beszélt röviden az alkotásról. Elmondta, a filmben olyan technikákat használnak, amelyeket leginkább csak Hollywoodban szoktak, ami óriási dolognak számít. Izgalmas feladat volt, amikor az egyik jelenetben az egyik szereplő kiugrik egy ablakon, ezt pedig vágatlanul kellett lekövetniük. A Nemzeti Múzeumnál teleszkópos kamerás darukkal dolgoztak, amelyek használata nem mindennapos a magyar filmtörténetben. Száz forgatási napon, rengeteg helyszínen, sok statisztával, színésszel dolgoznak, mozgalmasak a napjaik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában